Olomouc nabízí turistům technologii 21. století

Olomouc - Olomouc má novou supermoderní turistickou navigaci. Vymysleli ji odborníci z Katedry geoinformatiky Univerzity Palackého. Průvodce obsahuje hodiny audiovizuálních záznamů, tisíce fotografií a desetitisíce slov. Jde o vůbec první podobnou službu v Česku. Odborníci zatím navigaci testují a stále doplňují data. Kompletní verze bude dokončena na jaře příštího roku. Průvodce pak také poradí třeba i to, kde je nejbližší restaurace nebo bankomat.

Turisté, kteří chtějí obdivovat krásy Olomouce, nepotřebují mapu ani knižního průvodce. To nejdůležitější se totiž dozví díky interaktivní navigaci OLINA. Turista si zvolí trasu a malý, praktický přístroj ho přesně navede, kam potřebuje. „Navigaci půjčujeme zdarma, ale zájemce nám musí složit zálohu 2 000 korun nebo 80 euro,“ říká vedoucí Informačního centra v Olomouci Jitka Lučanová.

„Já si myslím, že to je dobrá služba, že to pomůže návštěvníkům, kteří Olomouc neznají,“ pochvaluje si novinku turista z Plzně Vladislav Lang. Nápad se zrodil na půdě olomoucké univerzity už v roce 2007. Manažer projektu Pavel Tuček se inspiroval ve švýcarském národním parku. „Přístroj je založen na principu GPS, takže turista si půjčí přístroj a ten ho na základě předdefinované trasy provází městem,“ vysvětluje, jak navigace funguje.

Zařízení letos město nabízí ve zkušebním provozu. V budoucnu odborníci chystají speciální webové stránky, které umožní aplikaci stáhnout a nainstalovat do vlastního mobilu. „Město Olomouc v posledních dvou letech investovalo poměrně hodně energie do vybudování turistické infrastruktury, nicméně projekt OLINA se vymyká, protože, jak v rámci České republiky, tak i Evropy, je poměrně unikátní. Využívá skutečně technologie 21. století,“ tvrdí náměstek primátora Olomouce Jan Holpuch.

  • Navigace OLINA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178594.jpg
  • Olomouc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178595.jpg