Vedra neprospívají rybám, na Přerovsku to řeší čeřením

Hustopeče nad Bečvou (Přerovsko) – Tropická vedra ohrožují ryby v chovných rybnících. Vysoké teploty jim totiž ubírají potřebný kyslík, což na některých chovných rybnících na Přerovsku už začali rybáři řešit. V Hustopečích nad Bečvou okysličují vodu o rozloze přibližně jeden hektar čeřením, používají k tomu ponorné čerpadlo. Před každým okysličováním také měří teplotu a složení vody.

„Přítok do rybníka je minimální, proto budeme muset v nejbližších dnech okysličovat vodu tímto způsobem,“ říká místní rybář Stanislav Pernický. Obzvláště nad ránem podle něj částečky řas a rostlin, které během noci spadnou na dno, se začnou rozkládat, a tím produkují metan, který pak ryby dusí.

„Podle tabulky měříme obsah kyslíku a z toho vidíme, že čeření má na jeho množství ve vodě velký vliv,“ popsal úspěšnost metody další z místních rybářů Jiří Kašpar. Péči rybářů oceňuje i Úřad městyse Hustopeče nad Bečvou. „Dosud nám nebyly hlášeny úhyny ryb. Zejména díky činnosti rybářů nepředpokládáme, že by tomu v nejbližších dnech bylo jinak,“ konstatoval za úřad Václav Vomáčka.