Hodslavický dřevěný kostel se dočká rekonstrukce

Hodslavice - Dřevěný kostel svatého Ondřeje v Hodslavicích na Novojičínsku potřebuje opravu. Jedná se o nejstarší dřevěný kostel v Moravskoslezském kraji. Farnosti se už podařilo získat peníze z fondu Evropské unie. Asi osm procent z celkové částky - tedy půl milionu korun - ale musí zaplatit sama. Zatím ale peníze nemá. Přesto věří, že rekonstrukce začne ještě letos na podzim, trvat by pak měla dva roky.

Nejstarší dřevěný kostel v Moravskoslezském kraji pochází z první poloviny 16. století. Pozdně gotická stavba s barokním oltářem je dnes hlavně turistickou atrakcí. Mše se v ní slouží už jen jednou v roce, a to 30. listopadu, kdy má svátek patron kostela - svatý Ondřej. To ale pravidelně přicházejí stovky lidí. Do malých prostor kostelíka se přitom všichni ani nevejdou. „Jsem trochu romantik, takže se mi to vždycky moc líbí, ten zážitek, v noci, při svíčkách, bohoslužba a tolik lidí, ta atmosféra se opravdu nedá popsat, to člověk prostě musí zažít,“ říká farář Adam Kasperek.

Hodslavický dřevěný kostel stojí jen pár metrů od rodného domu otce národa - Františka Palackého. Potřebuje opravit především starou šindelovou střechu. Farář ale chce upravit i okolí kostela a nabídnout turistům v tomto atraktivním místě více služeb. Mají tu být stojany pro jízdní kola, lavičky, zábava pro děti nebo elektronický hlasový průvodce pro cizince. „Revitalizace dřevěného kostela v Hodslavicích bude financována pěti miliony korun z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Ty celkové náklady jsou ještě o půl milionu vyšší, ale to už bude na farnosti, aby si zbývající prostředky obstarala sama,“ řekl Michal Sobek z Regionu soudržnosti Moravskoslezsko.

To je ale problém. Příjmy farnosti totiž nejsou tak velké. Pokud by se tedy tamnímu faráři chybějící peníze nepodařilo sehnat jinde, příspěvek z Evropské unie by propadl. Farář Adam Kasperek ale věří, že prostředky sežene. Opravu kostela chce farnost zahájit ještě letos na podzim, rekonstrukce by měla trvat dva roky.

  • Kostel v Hodslavicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1819/181868.jpg
  • Kostel v Hodslavicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1819/181869.jpg