V Pardubicích se přou o „černou“ předzahrádku

Pardubice – Majitel restaurace v centru Pardubic se pře s městem o svou předzahrádku. Přístřešek z kovu a skla nechal vyrobit pod historickou městskou branou. Úředníci tvrdí, že jde o černou stavbu a požadují, aby ji odstranil. Majitel si ale stojí za svým a tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil. Podle úředníků může spor trvat i několik let.

„To, co tam teď momentálně je, nelze nazvat oplocením předzahrádky,“ domnívá se starostka obvodu Pardubice I Hana Tomanová (ODS). Majitel předzahrádky Václav Reidl ale postup úředníků nechápe. Vše podle svých slov řádně ohlásil a trvá na tom, že nic neporušil: „Není to černá stavba, ale předzahrádka.“

Co lze ještě považovat za předzahrádku a co už je stavba, je ale podle úřadu jasně dané. „Definuje to přímo v paragrafu stavební zákon, stavba je všechno, co vzniká stavební činností, montážní činností nebo technologickou výrobou,“ řekla ČT vedoucí stavebního odboru Pardubice I Lenka Tobolková.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Předzahrádka tak sice nemá do země zapuštěné základy, i přesto úředníci trvají na svém a zrušili proto povolení k jejímu provozu. Paradoxem ale je, že skleněný přístřešek často soukromě navštěvují. Majitel si stojí za svým a proti rozhodnutí úřadu se odvolal.