Ve Chvaleticích byl slavnostně otevřen obchvat města

Chvaletice (Pardubicko) - Doprava ve Chvaleticích na Pardubicku bude ode dneška klidnější. V deset hodin dopoledne se slavnostně otevřel skoro dvoukilometrový obchvat města. Pomůže i řidičům, kteří míří na Prahu. Stavba obchvatu trvala od podzimu roku 2008 a stála 192 milionů korun. Pětaosmdesáti procenty přispěla Evropská unie, zbytek daly stát a kraj. Obyvatelé Chvaletic jsou zřejmě posledními šťastlivci v regionu, kteří se nové silnice dočkali.

Po dokončení nové komunikace si oddychne nejen 3 300 obyvatel města, ale i řidiči, kteří již nebudou muset projíždět obydlenou oblastí. Hlavně by se také měla snížit nehodovost, kvůli hustému provozu se totiž ve městě stalo několik vážných havárií včetně několika smrtelných.

O vybudování obchvatu Chvaletic se hovořilo snad tři desítky let. Město protíná silnice druhé třídy, která směřuje na Prahu, a doprava každoročně houstne. Místní samospráva začala s přípravou nové čtyřkilometrové komunikace v roce 1994. Bylo nutné připravit územní plán, vydat stavební uzávěru, vykoupit pozemky či získat stavební povolení, uvedla starostka Blanka Zaklová. „Z hlavní silnice se stane místní komunikace,“ řekla Zaklová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Budování obchvatu v zásadě znamenalo přeložku silnice druhé třídy mimo zastavěnou část města Chvaletic a úpravy v místech napojení silnice třetí třídy, včetně přeložek inženýrských sítí, nového odvodnění, podchodu pro pěší u zastávky ČD, protihlukových stěn, opěrných zdí a propustků.

Bez peněz z Evropské unie by obchvat města nevznikl. Z celkové částky 192 milionů korun zaplatil kraj ze svého jen 15 procent. „Obchvat města Chvaletice je výjimečný v tom, že to je jediná nová stavba v Pardubickém kraji,“ uvedl bývalý hejtman Pardubického kraje Ivo Toman (ODS).

Pardubický kraj zatím neplánuje kvůli nedostatku peněz investice do výstavby nových silnic a obchvatů. Podle hejtmana Pardubického kraje Radka Martínka (ČSSD) mají přednost rekonstrukce před stavbami nových silnic.

Stejný postup jako Pardubický kraj navíc chystá i ministerstvo dopravy. Už v srpnu zřejmě zastaví téměř všechny plánované dopravní stavby, a to hlavně kvůli snížení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.