Díky ovladatelné hrázi playspot můžou vodáci zakusit rodeo i freestyle

Plzeň – Na Mži u Kalikovského mlýna zprovoznili místní vyznavači vodních sportů moderní kajakářský playspot. Jde o speciální zařízení, které pomocí regulovatelné sklopné hráze modeluje různé formy jezu. Simulovat tak může neobvyklé situace na řece, při nichž si kajakáři užijí třeba freestyle nebo vodní rodeo. Vodáci se na playspot mohou registrovat přes internet, funguje celoročně. Nachází se v areálu plzeňského sportovního centra Kalikovský mlýn na řece Mži. Za jízdu na playspotu kajakáři neplatí a přihlásit se může kdokoli.

Plzeňští vodáci o playspot usilovali několik let, ale teprve na Mži u Kalikovského mlýna se jim ho podařilo realizovat. Všude jinde naráželi na problémy s rybáři i majiteli vodních elektráren. „Dostali jsme od magistrátu příspěvek zhruba půl milionu korun, zbývajících asi 250 tisíc se vybralo nejen mezi plzeňskými vodáky, ale i po celé republice,“ přiblížila pro ČT finanční zdroje správkyně playspotu Barbora Němcová.

Reportáž Jiřího Vovesného (zdroj: ČT24)

Vodu z náhonu Kalikovského mlýna zadržuje sklopná hráz, která je plynule a rychle regulovatelná. Podmínky divoké řeky se tak dají měnit podle libosti. „Joystickem ovládám tvar překážky, v jednu chvíli mám rodeovou vodu a během okamžiku ji proměním v těžkou rodeovou,“ popisuje ukázku bleskové ovladatelnosti Filip Malán.

Zkušenější kajakáři na playspotu trénují moderní disciplínu - takzvaný freestyle kayaking neboli vodní rodeo. Zařízení ale neslouží jen pro zdatné kajakáře, naopak hodně pomůže i začátečníkům.