Plzeňské historické náměstí má nové kašny

Plzeň – Dominantami plzeňského náměstí se stávají nové kašny, umístěné vedle kostela svatého Bartoloměje. Žádné umělecké dílo ve městě ještě nevzbudilo takové kontroverzní reakce. Autor Ondřej Císler je pojmenoval Anděl, Velbloud a Chrtice. Všechny tři kašny má město ve znaku. Novou tvář tak zanechává příštím generacím.

Autor Ondřej Císler prozradil, že vodítkem mu byl městský znak. Kašny jsou kontroverzní a hodně se o nich mluvilo i napsalo. Nenajde se asi nikdo, koho by nechaly naprosto lhostejným. Je to zhruba půl na půl. Příznivci moderny je obdivují a jiní zatracují. Někteří ještě neví, na jakou stranu se nakonec postaví.

Podle náměstkyně plzeňského primátora Marcely Krejsové (ODS) má mít současná kašna punc dnešní doby. Náměstek primátora Petr Rund (ODS) podle svých slov nečekal, že se kašny budou líbit všem. Zlacení kašen trvalo devět měsíců. Použilo se při něm sedm druhů plátkového zlata a celkem řemeslníci spotřebovali 720 g zlata.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

O konečné podobě kašen rozhodla odborná porota v roce 2005. Vybírala ze třiceti návrhů. Radnice za nové kašny zaplatila 27 milionů korun.