Napětí na sokolovské interně polevuje

Sokolov (Karlovarsko) – Karlovarskou krajskou nemocnici (KKN) trápí nedostatek kvalifikovaných zdravotníků. Po lékařích kvůli tomu hrozili hromadným odchodem i jejich kolegové ze sokolovské interny. Vedení krajské nemocnice i politici slibují nápravu. Výsledkem jednání je kompromisní řešení pro obě strany. Lékaři vezmou zpět svoje výpovědi a vedení nemocnice udělá maximum ke zlepšení podmínek pro jejich práci. Interna sokolovské nemocnice, jež je součástí KKN, tak zůstane i nadále v provozu. Její lékaři své výpovědi v polovině příštího měsíce stáhnou.

Na interně je závislá přibližně polovina všech pacientů nemocnice. Lékaři se shodují, že kdyby její doktoři najednou odešli, zdravotnické zařízení by to vážně ochromilo. „Měli jsme připravenou krizovou variantu řešení, která by spočívala v možnosti převzetí péče,“ uvedl ředitel pro lékařskou péči KKN Ilja Horník. Hrozba krizového scénáře pominula až po mimořádném jednání mezi zástupci sokolovské nemocnice a vedením krajského zdravotnického zařízení. „Došlo ke shodě, byť za nutnosti ústupků,“ doplnila ředitelka Nemocnice Sokolov Zuzana Fialová.

Ředitelka Fialová vysvětluje, že lékaři interního oddělení jsou vyčerpaní, protože jich je málo. Jsou neustále ve službě a nemohou si doplňovat vzdělání. Nelíbí se jim ani nízké mzdy. „V úrovni nekvalifikovaných lékařů bylo třeba finance upravit,“ dodal ředitel Horník a Zuzana Fialová vysvětlila: „Lékařům bylo přislíbeno, že si budou moci v rámci možností co nejdříve dodělat potřebné vzdělání. Byla jim přislíbena pomoc při vybírání dovolených.“

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Ještě před pěti lety se na sokolovské interně střídalo 14 lékařů. Dnes jich je jen osm a noví na úřadu práce nejsou, vysvětluje radní pro zdravotnictví Karlovarského kraje Václav Larva (ČSSD): „Chceme posílit, pokud se nám podaří - a máme avízo, že by se nám to mohlo povést - o dva lékaře.“

Ředitelka sokolovské nemocnice předpokládá, že lékaři interního oddělení stáhnou své výpovědi zpět nejpozději do poloviny srpna.