Nejasný tendr ohrožuje přidělenou dotaci

Cheb - Horní Slavkov u Sokolova zřejmě přijde o letošní dotaci na zateplení školy. Město se totiž rozhodlo dát zakázku firmě, která dala vyšší cenovou nabídku než dva její konkurenti z výběrového řízení. Ti se odvolali k antimonopolnímu úřadu. Celá situace tak vážně ohrožuje již naplánované práce. Navíc hrozí další zdržení rekonstrukce budovy, a to přinejmenším o rok.

Zakázka zahrnuje vedle zateplení také novou střechu, výměnu oken a další práce. Cenově nejvýhodnější nabídky daly tři firmy. V Horním Slavkově se nakonec rozhodli pro třetího v pořadí. Podle starostky Jany Vildumetzové až o třicet procent nižší nabídky vzbudily podezření, že si firmy budou fakturovat tak zvané vícepráce. Ty se totiž nedají platit z dotace. „Nechali jsme si zpracovat znalecký posudek, zda cena odpovídá skutečnosti,“ dodává starostka Horního Slavkova.  

Soudní znalec v posudku názor starostky potvrdil. Došel k závěru, že nabídkové ceny neodpovídají obvyklým cenám a zakázku za ně nelze udělat. „Tomu rozhodnutí nerozumíme. Město Slavkov vypsalo výběrové řízení na nejnižší cenu. My jsme dali nejnižší cenu a za nejnižší cenu nás vyřadili,“ zlobí se ředitel ISSO Jiří Toms. „Myslím si, že cena, kterou jsme dali, je korektní. Za tuto cenu jsme schopni zakázku zrealizovat,“ uvádí ředitel firmy Renstav Jiří Beneš.  

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Rekonstrukci školy je možné dělat jen během prázdninových měsíců. Tím, že se firmy obrátily na Úřad pro hospodářskou soutěž, ji přinejmenším o rok oddálily. Pro samotnou školu je odklad hodně nepříjemný, čeká ji další zima s netěsnými okny a možná i bez tělocvičny. Prosklené stěny, které mají nahradit plastová okna, se rozpadají. „Ta konstrukce je v dezolátním stavu a z bezpečnostního a technického hlediska je neúnosné rekonstrukci dále oddalovat,“ zdůrazňuje vedoucí odboru majetku Městského úřadu Horní Slavkov Monika Brislingerová.   

Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se čeká na začátku září.