Karlovarské nemocnice hrozí schodek 40 milionů korun

Karlovy Vary – Hospodaření Karlovarské krajské nemocnice zřejmě skončí v minusu 40 milionů korun, přestože kraj na její provoz uvolnil 30milionovou dotaci. Opoziční politici takové hospodaření kritizují. Podle nich vzbuzují u pacientů nedůvěru především nespokojení lékaři, kteří hrozí výpověďmi, jejich velký podstav a časté změny ve zdravotní koncepci.

Opoziční zastupitel Jiří Kotek (Alternativa) říká, že krajské vedení se pokusilo o jakýsi experiment socialistického zdravotnictví, který se nezdařil. Navíc se prý podařilo rozvrátit personální vztahy v nemocnici. Zastupitel za ODS Josef Pavel k tomu dodal, že na jedné straně stoupají náklady, na druhé dramaticky klesají výkony.

Ředitel nemocnice Zdeněk Horák nesouhlasí. Podle něj personál zdravotnického zařízení pracuje pořád stejně. Tvrdí, že se navíc podařilo zastavit finanční propad. Přesto je nemocnice v těžké finanční situaci. Ředitel informoval, že šetřit začaly i pojišťovny. Zástupci kraje jsou přesvědčeni, že zdravotnické zařízení nepřekročí loňský propad 70 milionů korun.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Podle původních propočtů bývalého ředitele to skutečně mělo být až 100 milionů korun. My jsme rádi, že se hospodaření podařilo vrátit na úroveň loňského roku,“ nechal se slyšet radní a člen představenstva nemocnice Jaroslav Bradáč (ČSSD). Nemocnice připravuje nové služby pro pacienty. Záležet ale bude na pojišťovnách, jestli s ní podepíšou nové smlouvy.

Radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD) upřesnil, že nemocnice má zajištěnu magnetickou rezonanci, kardiovaskulární program a hovoří se také o iktové jednotce. Ekonomickou situaci Karlovarské krajské nemocnice budou řešit zastupitelé zřejmě už na jednání v září.