V Chrudimce zmizel neukázněný vodák

Pardubice - Hasiči a policisti od včerejška pátrají po vodákovi, který spolu s kamarádem sjížděl rozvodněnou řeku Chrudimku. Na jezu v Tuněchodech se s oběma převrhla nafukovací kanoe. Z vody se dostal jen jeden z dvojice. Druhý, jednačtyřicetiletý muž, zůstal pod hladinou. Pátrání po něm komplikuje silný proud.

Na první pohled nenápadný jez v Tuněchodech ukázal po přívalovém dešti svoji sílu. Dvojice vodáků tu chtěla sjet řeku na gumovém člunu. Kanoe se převrátila a z vody se dostal jen jeden. „Policisté zachráněného vodáka několikrát vyslýchali a ptali se ho na průběh události. Jeho informace však nebyly konkrétní a policisté dále zjišťují, co se vlastně stalo,“ informuje mluvčí Policie ČR Pardubického kraje Eva Maturová. 

Pod jezem a v jeho okolí teď pátrají týmy hasičů a policistů. Unášeni silným proudem prohledávají řeku na gumových člunech. Tělo vodáka mohlo zůstat uvízlé v nánosech naplavenin, což je úkol pro potápěče. Kvůli pátrání také záchranáři požádali Povodí Labe o snížení průtoku v Chrudimce. „Průtok řeky je mimořádné silný. My jsme si mysleli, že to snížení bude mít v této oblasti daleko větší důsledky, ale došlo ke snížení vodní hladiny jen asi o deset centimetrů a průtok se nijak výrazně nezmenšil,“ říká náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Josef Jelínek. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Proud je natolik silný, že nebylo možné hledat přímo ve vodním válci pod jezem. Sjíždění řeky za takových podmínek záchranáři označili za hazard. „Nejen řeka Chrudimka je rozbouřená, ale také ostatní toky. Nedoporučujeme proto, aby vodáci sjížděli řeky,“ varuje mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková. 

Po vodákovi se bude pátrat i v nadcházejících dnech. Záchranáři ale zatím nevědí, v jakém nasazení. Sledovat se budou i jezy po proudu řeky v Měticích a Nemošicích.