Brdské obce žádají slíbené peníze

Plzeň - Plzeňský kraj žádá ministra financí o vyčlenění peněz na projekty brdských obcí, u nichž měl původně stát radar americké protiraketové obrany. Vláda premiéra Mirka Topolánka tehdy přislíbila jeden a čtvrt miliardy korun na rozvoj oblasti. Vesnice se teď ale potýkají s tím, že mají rozjeté projekty, ale peněz dorazilo jen velmi málo.

Vláda Mirka Topolánka slíbila peníze brdským obcím i v případě, když tam radar stát nebude. Současná realita je ale jiná. Vesnice mezitím investovaly do příprav projektů, které teď nemohou dokončit. Vládní peníze nepřišly a starostové v obecních pokladnách tolik nemají. „My jsme v dobré víře zahájili stavební akce a poté jsme se setkali s problémem, že bychom je nemohli dofinancovat. To by byla pro naši obec katastrofa,“ konstatuje starosta Strašic Jiří Hahner. 

Stejný názor mají i obyvatelé Brd. Vyžadují, aby vláda sliby dodržela. Potřebují kanalizaci, jinde zase chtějí plynofikovat. Něco se přece jen podařilo. Například Poříčí a Strašice zateplily školy. Někde se zase rozběhly vodovody i kanalizace. „Na začátku nám slíbili daleko vyšší částku, než kterou jsme nakonec dostali,“ dodává starosta Hahner.   

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Malé vesnice ale zůstávají stále mimo hru. „Hrozí, že propadnou stavební povolení, vše by muselo začít znovu. Pro malé obce je to problém,“ upozorňuje starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.  

Náměstek hejtmanky Ivo Grüner ale věří, že současná vláda slíbenou miliardu do Brd nakonec pošle. A to i přesto, že teď musí především hledat, kde vezme na povodňové škody. „Ministr financí Miroslav Kalousek, který to sám slíbil, snad slib dodrží. Osobně jsem mu napsal a apeluji na něj,“ říká Ivo Grüner.

Zatím do Brd dorazilo padesát milionů korun.