Plzeňským kašnám vyhrožují jedenáctým zářím

Plzeň - Od slavnostního zprovoznění nových kašen na plzeňském centrálním náměstí uplynuly už tři týdny, ale rozjitřená nálada mezi plzeňskou veřejností se neuklidnila, naopak. Kašny jsou poničené od vandalů a co víc, jejich radikální odpůrci teď na síti Facebook vyhrožují, že je nechají srovnat se zemí. Radnice v této situaci uvažuje o posílení dohledu, ale spoléhá i na postupné uklidnění atmosféry.

Facebooková skupina odpůrců pozlacených chrličů z dílny architekta Ondřeje Císlera je stále početnější. Na síti se množí výroky typu: Tyhle kašny zničíme, tyhle kašny na plzeňském náměstí nechceme. „Já věřím tomu, že během určité doby, například roku, se situace zklidní,“ odhaduje plzeňský primátor Pavel Rödl. 

Kašny s názvy Anděl, Chrtice a Velbloud si Plzeňané překřtili na šibenici, penis a kulomet. Emoce jitřily ještě před tím, než je sem instalovali. I zastupitelstvem prošly až napodruhé. „Od samého počátku se mi kašny nelíbí,“ přiznává Pavel Rödl. Stejný názor má i řada obyvatel. Podle nich se kašny na náměstí nehodí.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Už teď jsou kašny od vandalů zničené tak, že jejich oprava přijde na půl milionu korun. „Bohužel, proti vandalismu není možné kašny pojistit,“ říká mluvčí plzeňského magistrátu Edita Vighová. „Na kašnách jsou určitá místa, která se nemusí opravovat. Dále jsou však na nich i vulgarismy, které bychom rádi opravili,“ dodává náměstek plzeňského primátora Petr Rund.  

Jedenáctého září čeká kašny osudný den, srovnáme je se zemí. I takové výhružky se na Facebooku objevují. Podle autora chrličů jde o jen recesi, magistrát ale nebere výhružky na lehkou váhu. „Strážníci kašny kontrolují několikrát denně, místo je také monitorováno kamerovým systémem,“ upozorňuje mluvčí plzeňského magistrátu Jana Pužmanová. „V ten inkriminovaný den zde bude zvýšený dohled,“ zdůrazňuje Petr Rund. Sám autor to však tak vážně nebere. „Ty internetové stránky, které vyzývají ke zničení kašen, tak to je trochu recese. Je normální, že se určité věci některým lidem líbí a jiným zase nelíbí,“ uvádí architekt a autor plzeňských kašen Ondřej Císler. 

Kašny měly původně stát sedmnáct milionů korun. Nakonec se ale ještě o dalších deset milionů prodražily.

Nová kašna
Zdroj: ČT24