V Ostravě-Porubě má vyrůst parkovací dům - na úkor zeleně

Ostrava - Obyvatelé ostravské městské části Poruba se bouří. V těsné blízkosti jejich obydlí má vyrůst šestipatrový parkovací dům. Stavba za 140 milionů korun nabídne téměř 400 nových parkovacích míst. Lidem ale vadí, že bude stát pár metrů od jejich domovů, v místech, kde je teď park. K plánované výstavbě se včera v rámci veřejného slyšení vyjádřilo několik desítek občanů. Jejich námitky teď bude posuzovat magistrát města. Přesto už nyní všichni počítají s tím, že se stavět začne nejpozději v roce 2013.

Petr Šot bydlí v paneláku, který má sedm pater - jen pár metrů od plánovaného šestipatrového parkovacího domu. Obává se toho, že stavba nájemníkům zastíní většinu pokojů. „Zastíní nás to kompletně, je tady spousta lidí, kteří mají okna pouze na tuto stranu, v životě už neuvidí slunce přes ten dům,“ říká rozhořčeně.

Jeho sousedy zase nejvíce trápí, že budou v místě nového parkoviště vysekány všechny stromy a lidem půjdou do obydlí zplodiny z výfuků. „Tady udělat parkoviště pro 400 aut? Já vám něco řeknu, to je taková arogance, mně to připadá až jako sabotáž na životní prostředí,“ rozčiluje se Vladimír Vespalec – další z protestujících obyvatel Poruby.

Zástupci městského obvodu se ale hájí tím, že v Porubě chybí tři tisíce parkovacích míst a že všechny potřebné studie provedli. „Byly vypracované hlukové studie, rozptylové studie, byla projednána EIA (procedura posuzování vlivů na životní prostředí ), která určila, že projekt není škodlivý životnímu prostředí,“ potvrdil za městský obvod Jan Cieslar. „Já rozumím tomu rozhořčení, mají před domem nějakou zelenou plochu a my tam postavíme dům, jenomže s takovou by se nemohla stavět žádná sídliště,“ myslí si projektant Tomáš Pavlík. Parkovací dům bude mít kapacitu 378 parkovacích míst, v prvním patře má být potom obchodní galerie, ani tu ale místní obyvatele údajně nepotřebují.

  • Projekt parkovacího domu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1897/189605.jpg
  • Malé parkoviště v Ostravě-Porubě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1897/189604.jpg