Život v Nájemnické ulici v Ostravě je prý hotové peklo

Ostrava - Vyhrocená situace panuje na Nájemnické ulici v Ostravě - Mariánských Horách. Její obyvatelé si stěžují na údajně nesnesitelné chování svých sousedů. Konflikt už řeší i tamní radní. Dům, ve kterém problémoví lidé bydlí, chtějí prodat soukromému vlastníkovi. Jejich záměr ale zhatil ostravský magistrát. Prodej domu neschválil.

Hluk, drogy, alkohol a nepořádek. To je Nájemnická ulice v Ostravě - Mariánských Horách. Bydlí tam i Dana Janáčková, která je už pět let na invalidním vozíku. „Tam některé lidi nevidíte vyjít bez pytlíku s toluenem, děcka řvou, absolutně jim nikdo nic neřekne, zvoní nám na zvonky, házejí nám bahno do oken,“ popisuje své každodenní zkušenosti. Stěžuje si i rodina, která v ulici podniká. „Dneska už se stydíme mít na firmě jakékoliv jednání, protože když tam ráno manžel jedná, tak neslyší vlastního slova,“ říká Karin Vajdíková.

Dům je v dezolátní stavu. Nemá okna, dveře ani zvonky. A na dvoře se kupí odpadky. Místním obyvatelům už došla trpělivost a požádali o pomoc radnici. Zástupci Mariánských Hor a Hulvák o řešení vědí. Inkriminovaný dům chtějí prodat soukromému vlastníkovi. Zájemce už podle nich existuje. „Už máme zkušenost, že když převzal podobný dům soukromník, problémy se vyřešily,“ tvrdí starostka Ostravy - Mariánských Hor a Hulvák senátorka Liana Janáčková.

Rada města Ostravy ale prodej domu opakovaně neodsouhlasila. „Ten problém znám a domníváme se, že prodej těch domů nevyřeší situaci, která tam je,“ řekl náměstek primátora města Ostravy Lukáš Ženatý. Vedení Mariánských Hor už ale začalo lidem rozdávat výpovědi z nájmu. „Nájemní smlouvy, které nám končí na dobu určitou v srpnu a v září, vypovídáme právě z důvodu soužití, které je tam tak problematické,“ potvrdila starostka Janáčková a dodala: „Očekávám samozřejmě zástupy Romů na radnici, kteří mi budou vyhrožovat. Nepovolíme!“

„Místo toho, aby “tmelila„ lidi a řešila problémy, vystěhuje je a lidi budou mít ještě větší problémy, všechno se to vrátí zpátky,“ kritizuje jednání starostky předseda občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan. Ulici teď bude více střežit městská policie. „Zapojí se do toho mobilní centrum prevence, zapojí se do toho náš mobilní kamerový systém. Pokud bude docházet k protiprávnímu jednání, bude ta věc řešena,“ uvedl zástupce ředitele Městské policie Ostrava Jiří Samek. Obvod chce hledat i zkušené sociální pracovnice, které by dohlédly na výchovu dětí.

  • Obyvatelka ulice Dana Janáčková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1901/190099.jpg
  • Dům v Nájemní ulici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1901/190100.jpg
  • Dvůr před domem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1902/190104.jpg