Ostravské ghetto se změnilo k nepoznání

Ostrava - Vlastnoručně opravené domy včera kolaudovali obyvatelé ostravské Liščiny. Osada patří k nejvíce problémovým místům ve městě, a je dokonce na seznamu českých ghett. Kolaudace završila dvouletý projekt Lokální partnerství, který měl v oblasti zkvalitnit bydlení a začlenit místní zpět do života v Ostravě.

Kateřina Horváthová se svým přítelem a dvouletým synem se před třemi měsíci nastěhovali do zdevastovaného bytu na Liščině. „Chtěla jsem být samostatná, takže jsme ten byt vzali a sami jsme si ho opravili,“ říká. Využili tak nabídky majitele domu - společnosti RPG, který jim výměnou za to, že si sami byt opraví, snížil na tři roky nájem na polovinu.

„Právě to zapojení nájemníků je v tomto projektu klíčové, protože tím k tomu majetku získají úplně jiný vztah,“ myslí si ředitel pro vládní vztahy společnosti RPG Real Estate Stanislav Svoboda. Projekt Lokální partnerství odstartoval na Liščině v roce 2008. Samotným opravám domů předcházel velký jarní úklid celé osady a jejího okolí. Na všem se podíleli sami obyvatelé. Materiál jim poskytl majitel domů.

„Ta změna je tady vidět nejen na domech, ale i v myšlení lidí,“ tvrdí Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití. Podobný projekt, jako je Lokální partnerství na Liščině, se nyní chystá i v Karviné a Orlové.

  • Liščina před několika měsíci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1935/193410.jpg
  • Liščina dnes autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1935/193411.jpg