Plzeňský kraj kupuje bývalou vojenskou rotu

Klatovy - Na Šumavě by mohla najít uplatnění další bývalá vojenská rota. O bývalé sídlo pohraniční stráže Debrník u Železné Rudy projevil zájem Plzeňský kraj. Jeho zastupitelstvo včera schválilo záměr objekt koupit. Zároveň plánuje způsoby využití objektu včetně školských, vzdělávacích, výchovných a rekreačních aktivit.

V bývalé vojenské rotě pohraničníků ještě před třemi lety sloužilo na padesát policistů cizinecké a pohraniční policie. Od 1. února 2008 je areál opuštěný a začíná chátrat. „Bylo by škoda, aby skončil jako některé jiné objekty,“ říká bývalý voják a policista sloužící na rotě Debrník Jiří Přibík.

Bývalá rota Debrník je v tuto chvíli na prodej a zájem o ni projevil Plzeňský kraj. Chtěl by ji předělat na rekreační zařízení a využívali by jej mimo jiné klienti krajských sociálních zařízení. „Využívaly by jí také organizace osob se zdravotním postižením pro své členy, dále školy a školská zařízení zřizovaná Plzeňským krajem,“ vypočítává tisková mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Plán Plzeňského kraje zakoupit bývalou vojenskou rotu na Debrníku vítá i Železná Ruda. „Jakékoli využití objektu by bylo pro Železnou Rudu přínosné,“ přiznává starosta Železné Rudy Michal Šnebergr.

Tři a půl hektaru velký areál bývalé roty Debrník leží přímo na hranících Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. „Doufám, že se podaří zahájit dialog s krajem o spolupráci při enviromentálních aspektech výchovy dětí,“ uvádí ředitel Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava František Krejčí.

V současné době je celý areál bývalé roty neobyvatelný. V případě, že ho kraj koupí, bude muset do jeho rekonstrukce dát desítky miliónů korun. „Náklady na rekonstrukci celého objektu by měly být kolem padesáti až šedesáti milionů korun,“ informuje Petra Jarošová.

Nejdříve ale musí Plzeňský kraj bývalou vojenskou rotu Debrník koupit. Tu krajské ředitelství policie České republiky aktuálně prodává za devět milionů korun.