Centrum pro sociálně slabé v Uhelné nebude

Uhelná – Komunitní centrum pro sociálně vyloučené obyvatele se v Uhelné na Jesenicku stavět nebude. Občanské sdružení Ester svůj projekt nakonec stáhlo, protože s ním zastupitelstvo obce nesouhlasilo. Podle vedení Uhelné by centrum bylo nadbytečné, protože si Ester může pronajímat prostory od obce.

Komunitní centrum mělo vzniknout z bývalé stodoly, která patří do majetku občanského sdružení Ester. Podle starosty ale jeho zástupci s obcí vznik centra vůbec nekonzultovali a s centrem se ani nepočítá v územním plánu obce.

Zaměstnanec sdružení Ester Karel Novák potvrdil, že z připravovaného projektu byla vypuštěna část, která zahrnovala vznik komunitního centra. „Jako zástupce agentury vítám kroky, které občanské sdružení učinilo vůči obci,“ sdělila zástupkyně Agentury pro sociální začleňování Martina Mařáková.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Sdružení Ester přepracuje původní projekt pouze na rekonstrukci dvou azylových bytů. Podle vedení obce by se měla zlepšit komunikace mezi oběma stranami a Ester by se měla o sociálně vyloučené více starat a dohlížet na ně zvláště ve večerních hodinách. Podle Karla Nováka je ale péče dostatečná. Děti chodí například na doučování a sdružení plánuje ještě provozovat nízkoprahové centrum.

Zastupitelstvo Uhelné bude o požadavcích občanského sdružení Ester na pronájem dalších prostor jednat na začátku října. Ester plánuje vybudovat kromě azylových bytů v Uhelné ještě třeba komunitní centrum v Javorníku. O tom, jestli budou oba projekty úspěšné, rozhodne hodnotící komise na podzim.