V Plánici mají nové zvony

Plánice (Klatovsko) – Z věže kostela svatého Blažeje v Plánici na Klatovsku se dnes rozezněly dva nové zvony. Jeden zaplatilo město, na ten menší – umíráček – se složili místní obyvatelé. I když nezvěstuje dobré zprávy, lidem v obci chyběl. Větší zvon se město rozhodlo objednat ve zvonařské dílně Rudolfa Petra Manouška ve Zbraslavi, stál 450 tisíc korun. Odléval se ve zvonařské dílně v Holandsku, do Plánice dorazil v úterý minulého týdne a slavnostně vysvěcen byl v sobotu.

Krátce po poledni se z věže kostela sv. Blažeje v Plánici ozval hlas zbrusu nového, půl tuny vážícího zvonu. Po 64 letech tak zaplnil chybějící místo vedle více než 500 let starého zvonu. „Za války se plánenským občanům podařilo tyto zvony ukrýt. V roce 1946, když se dávaly nahoru na věž, však bohužel jeden spadnul a rozbil se,“ uvedl starosta Plánice Václav Petrů (nez.). Výroba nového velkého zvonu nebyla úplně jednoduchá, musel totiž především ladit s tím stávajícím. „Prvním krokem bylo sejmutí akustického obrazce a odladění starého zvonu. Podle toho jsme konstruovali nový profil tak, aby nový zvon optimálně odpovídal ladění starého zvonu,“ doplnil zvonař Petr Rudolf Manoušek.

Za nový velký zvon zaplatilo město bezmála půl milionu korun. Ještě předtím však muselo biskupství za více než 300 tisíc nechat opravit zvonovou stolici, která byla v havarijním stavu. „Zvonová stolice byla opravena tradičním řemeslným postupem. Poškozené prvky byly vyjmuty a nahrazeny novými dubovými trámy,“ prohlásil stavební technik Biskupství plzeňského Vojtěch Benedikt Krejčí. Dva velké zvony doplňuje ještě malý třicetikilový umíráček, na jehož výrobu se složili místní lidé, ten ale nebude slyšet tak často jako půltunový zvon města. „Slyšela jsem první zvonění, má nádherný hlas,“ připojila komentář kostelnice Růžena Oplová.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Nové zvony v plánickém kostele rozhodně zahálet nebudou. Malý bude oznamovat každé úmrtí ve městě a velký bude zvonit každý den ráno, v poledne a večer.

Z věže kostela svatého Blažeje v Plánici na Klatovsku se rozezněly nové zvony.
Zdroj: ČT24