Karlovarští obchodníci chtějí žalovat město

Karlovy Vary – Obchodníci a hoteliéři na karlovarské pěší zóně, kterou tamní magistrát už od jara opravuje, připravují žaloby na město. Tvrdí, že se kvůli rozvláčné rekonstrukci, která trvá již několik měsíců, dostávají do finančních problémů. Mají totiž obavy, že právě stavební ruch na pěší zóně jim přinese nižší tržby. Město se brání, že postupuje podle zákona, jeho zástupci však uvažují, že podnikatelům alespoň částečně pomohou.

Měsíční pronájem i malého obchůdku se na jedné z nejrušnějších ulic v centru lázní pohybuje v rozmezí 80 až 120 tisíc korun. Vydělat peníze pro sebe a ještě zaplatit nájem je teď téměř nemožné, zlobí se prodavači. Podle nich se turisté staveništi vyhýbají. „Podáme žalobu. Nemáme žádný byznys, nikdo se o nás nestará a nic se pro nás nedělá,“ prohlásil jeden z majitelů dotčených obchodů Knushi Muharrem. Sami provozovatelé cestovních kanceláří podle hoteliérů turisty kvůli rozsáhlé rekonstrukci od centra lázní raději odrazují. Podnikatelé nemají tržby, ale musejí odvádět pravidelné měsíční poplatky. „V této situaci se zastupitelstvo Karlových Varů rozhodlo, že ubytovací poplatky ještě zvýší,“ potvrdila provozní vedoucí Hotel Palacký Zdena Šťastná.

Rozzlobení obchodníci se shodují, že město mělo tak rozsáhlou opravu naplánovat po etapách. „Rekonstrukci jsme bohužel po etapách realizovat nemohli z toho důvodu, že byla synchronizovaná také s rekonstrukcemi inženýrských sítí,“ vysvětlil mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jan Kopál a mluvčí společnosti Strabag Iveta Burešová doplnila: „Stavba na Staré Louce probíhá podle harmonogramu. Je třeba dodržet určitou kvalitu prací, která potřebuje nějaký čas.“ Ušlé zisky město obchodníkům hradit nebude. Mohlo by ale podnikatelům pomoci snížit pravidelné poplatky, které měsíčně představují tisíce korun navíc. „Zastupitelstvo by se mohlo zabývat například možností odpuštění místního poplatku, který určuje město Karlovy Vary,“ připustil primátor města Werner Hauptmann (ODS).

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Rekonstrukci pěší zóny by měly stavební firmy dokončit nejpozději v prosinci.

Obchodníci a hoteliéři na karlovarské pěší zóně, kterou tamní magistrát už od jara opravuje, připravují žaloby na město.
Zdroj: ČT24