Starostům přijdou oboustranné hlasovací lístky diskriminační

Karlovy Vary – Starosty menších obcí na Karlovarsku pobouřil oboustranný potisk hlasovacích lístků pro komunální volby, podle jejich mínění jde o diskriminaci všech kandidátů, kteří se ocitli na zadní straně. Zákon oboustranný tisk nejen umožňuje, ministerstvo ho dokonce doporučuje pro jeho úspornost. Psycholog zas dává za pravdu Starostům, lidé si prý všímají především předních stran. Každá obec se snaží řešit problém po svém. Starosta Jenišova nechal vyrobit razítko, které na obálkách s hlasovacími lístky upozorní voliče na oboustranný potisk. V Otovicích zas papírky s upozorněním vloží do obálek. Starostové tvrdí, že se do příštích komunálních voleb pokusí prosadit změnu volebního zákona, aby neumožňoval oboustranný potisk hlasovacích lístků.

„Nikdo se nepodívá na rub takového hlasovacího lístku. Navíc když to vypadá, že je ukončen a dál nic není. Přitom na druhé straně jsou další dvě politické strany,“ rozčiluje dvoustranný volební lístek starostu Jenišova Ivana Truksu (nez.). Místostarosta Otovic Josef Hrubý (nez.) zas takovou praxi označil pro ČT za manipulaci s voličem.

Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka:

„Je možné tisknout volební lístky oboustranně. My to i v tuhle chvíli doporučujeme, protože je 6 500 obcí a v rámci šetření papíru a materiálu se vyplatí tisknout oboustranně, než používat jeden veliký papír.“

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle karlovarského psychologa Karla Moravce se i nejdražší inzerce umisťuje na titulní strany novin, protože člověka upoutává nejvíc. Stejné je to s hlasovacím lístkem. „Málokdo to otočí a lidé uvedení na druhé straně jsou handicapovaní,“ soudí psycholog.

Za přípravu hlasovacích lístků pro voliče z menších obcí v okolí Karlových Varů zodpovídá magistrát, podle jeho mluvčího Jana Kopála rozhoduje množství textu na hlasovacím lístku. „Tiskárna zpracuje návrh a my jako registrační úřad kontrolujeme věcnou správnost toho návrhu,“ vysvětlil Jan Kopál.