Porušuje opavský magistrát zákon?

Opava - Město Opava provádí na sídlišti v Kateřinkách nezákonnou stavbu – tvrdí to místní obyvatel Jiří Koschaný, který podal i žalobu. Město revitalizuje desetitisícové sídliště za peníze z evropské unie. Obnovu kritizují i další Opavané, kteří sepsali petici. Magistrát ale veškerá pochybení odmítá s tím, že stavební zákon porušen nebyl.

Jiří Koschaný bydlí v rodinném domku na sídlišti v Opavě Kateřinkách. Tvrdí, že mu město při stavbě zničilo jeho příjezdovou cestu na pozemku, který má v nájmu a také na pozemku, který přímo vlastní. Okresní soud v Opavě uložil městu, aby stavbu zastavilo. Po vydání předběžného opatření k parcele číslo 122/4 se pan Koschaný znovu obrátil na soud. „Já jsem byl nucen podat žalobu, byl jsem nucen vyzvat i exekutora k tomu, aby zahájil se exekuční proces, aby město tu stavbu nedodělávalo,“ tvrdí.

Podle magistrátu Opavy jsou ale veškeré úřední podklady v pořádku. „Stavební úřad konstatoval, že stavební povolení je platné a územní rozhodnutí také,“ uvedl tiskový mluvčí Magistrátu města Opavy Jan Šindler. Jiří Koschaný se obrátil také na krajský úřad. Ten zjistil, že rozhodnutí o umístění stavby ve vnitrobloku ulice Antonína Sovy na sídlišti nebylo řádně doručeno. „Čímž nebyla splněna podmínka k tomu, aby bylo možno považovat územní rozhodnutí za pravomocné. S ohledem na toto zjištění vrátí kraj spis stavebnímu úřadu, aby provedl řádné oznámení,“ potvrdila mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

„Veřejná vyhláška visela řádnou dobu, což je dokumentováno i řádným zápisem, ale při přepisování došlo k omylu o jeden den, a proto se krajský úřad domnívá, že došlo k pochybení,“ říká ale mluvčí opavského magistrátu Šindler. Revitalizaci sídliště kritizují i někteří jeho obyvatelé. Sepsali také petici. „Když jsme zjistili, že jedno parkovací místo vyjde zhruba na 1,6 milionu korun, tak je to opravdu strašidelné,“ rozčiluje se signatář petice Jan Hartmann. Podle Jana Šindlera jsou ovšem údaje uvedené v petici nesmyslné. Krajský úřad teď vrátí spis stavebnímu úřadu. Až na základně pravomocného rozhodnutí pak může případně zahájit přezkumné řízení.

  • Příkaz k zastavení stavby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2007/200609.jpg
  • Opavská radnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2007/200610.jpg