V Plzni chtějí vyhnat z centra bezdomovce

Plzeň - V centru západočeské metropole má začít fungovat speciální jednotka strážníků. Magistrát tak zareagoval na množící se stížnosti občanů kvůli nepořádku ve městě, kapesním zlodějům a partám obtěžujících bezdomovců. Přístup magistrátu ale kritizuje plzeňská pobočka organizace Člověk v tísni, podle které strážníci řešení bezdomovectví a sociálního vyloučení nepřinesou.

U podchodu k plzeňskému vlakovému nádraží sedává pravidelně parta bezdomovců. Popíjejí krabicové víno, společnost jim dělají psi bez náhubků. Lidé se jim obloukem vyhýbají – bojí se slovních útoků a vadí jim zápach a močení na veřejnosti. Podnikatelé zase sepsali petici, podle které jim chodí do obchodů krást organizované party zlodějů.

Město se proto rozhodlo zřídit speciální jednotku strážníků, pro kterou najme dvacet nových zaměstnanců. „Tato jednotka má za úkol věnovat se intenzivně veřejnému pořádku,“ potvrdil velitel plzeňské policie Antonín Šturm. Jejich revírem bude zejména vlakové a autobusové nádraží a také ulice Sedláčkova, Kollárova a Bedřicha Smetany.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Člověk v tísni: Veřejný prostor patří všem

Plány magistrátu se nelíbí zástupcům společnosti Člověk v tísni. Policie podle nich problém s bezdomovectvím pouhým přesouváním lidí nevyřeší. „Veřejný prostor by měl být ze své podstaty přístupný všem bez rozdílu a bez ohledu na to, zda dotyční lidé mají kde bydlet, nebo ne,“ upozorňuje také na důležitý fakt koordinátor organizace Laco Toušek. Podle posledních zjištění žije v Plzni více než 200 bezdomovců, opatření by se však mohla týkat jen části z nich.