Jižní a západní Čechy stále čekají na své miliony

Kdyně (Domažlicko)/ Hrádek u Sušice (Klatovsko) – Úspěšní žadatelé o evropské dotace v Jihočeském a Plzeňském kraji zatím marně čekají na doplatky, na které mají řádné smlouvy. Audit Ministerstva financí České republiky tam totiž prověřuje projekty druhé a třetí výzvy Regionálního operačního programu. Problémy to způsobuje především podnikatelům, neziskovým organizacím a malým obcím. Přestože evropské miliony pomohly do života mnoha projektům, nevyplacené částky citelně chybí.

Město Kdyně získalo ve druhé výzvě 113 miliónů korun na stavbu Centra vodní zábavy, které je v provozu už půl roku. Poslední úspěšná kontrola proběhla 12. srpna a od té doby město čeká na vyplacení poloviny získané evropské dotace. „Všechny podklady jsme dodali a 12. srpna bylo konstatováno, že již není potřeba něco dodávat, že vše je v pořádku,“ uvedl místostarosta města Vladislav Vilímec (ODS).

Případ druhý: na rekonstrukci zámku Hrádek u Sušice získal investor ve druhé výzvě ROPu dotaci 18,5 milionu korun. Splnil veškeré povinnosti a zámek už je v provozu tři měsíce. Majitel však čeká na doplacení tří a půl milionu – zatím marně. „Nastává tady absurdní situace, kdy evropské peníze pomohly zámecký areál zachránit a na druhé straně neproplacení konečné faktury může znamenat jeho likvidaci,“ poukázal majitel zámku Pavel Lejsek.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Podle Regionální rady soudržnosti regionu jihozápad si audit druhé a třetí výzvy vyžádalo ministerstvo pro místní rozvoj a kvůli tomu není možné uvolnit zbývající peníze. „Pozdržení prostředků se týká všech výzev ROP Jihozápad, v současné době to v objemu dělá cca jednu miliardu šest set milionů,“ prohlásil tiskový mluvčí Regionální rady Jihozápad Adam Kotalík. Ministerstvo pro místní rozvoj však podle tiskové mluvčí Jany Jabůrkové říká něco jiného: „Normální projekty jsou propláceny v běžném režimu a ty, které byly součástí toho trestního oznámení, jsou pozastaveny.“

Podle informací zveřejněných na oficiálních internetových stránkách regionální rady, by se celá situace měla vyřešit do druhé poloviny listopadu.

Na rekonstrukci zámku Hrádek u Sušice získal investor ve druhé výzvě ROPu dotaci 18,5 milionu korun.
Zdroj: ČT24