Rotava se obává nepřizpůsobivých spoluobčanů

Rotava (Sokolovsko) – V Rotavě na Sokolovsku se vyhrocuje vztah mezi starousedlíky a nově přistěhovanými obyvateli. Mezi těmi je totiž velké množství nepřizpůsobivých lidí a výjimečné nejsou ani případy fyzického napadení z jejich strany. Tamní radnice reaguje třeba tím, že připravila pro seniory přednášky o tom, jak se bránit, a nabízí jim také bezpečnostní balíčky s prostředky sebeobrany zdarma. Právě senioři se ve městě necítí bezpečně, terčem nepřizpůsobivých jsou prý především oni.

K poslednímu případu násilí došlo v místní základní škole, policie ho vyšetřuje jako přestupek. „Romská matka napadla učitelku. Podle mých informací jí dala facku,“ uvedla ředitelka ZŠ Rotava Dana Fialová a starosta obce Jan Slíva (ODS) doplnil: „Myslím, že by to měl být trestný čin napadení veřejného činitele.“ Další případ už se vyšetřuje jako trestný čin ublížení na zdraví a výtržnictví. „Před dvěma týdny jsem byl zmlácený cikánem, ležel jsem v nemocnici,“ rozčiluje se napadený obyvatel Rotavy. Na radnici říkají, že případů fyzického násilí, hlavně ze strany partiček mladých lidí z komunity nepřizpůsobivých, je víc. Za poslední tři roky tady napadli dokonce policistu, městského strážníka i sociální pracovnici. „O těch problémech víme, posilujeme tam naše hlídky, monitorujeme situaci. Nejdůležitější však je, aby každý takovýto případ lidé, kterým se to stane, oznamovali,“ prohlásila mluvčí PČR Karlovy Vary Andrea Kávová.

Pro 460 místních seniorů radnice připravila tak zvané bezpečnostní balíčky se spoustou rad a sebeobranných prostředků, 87 zájemců si pro ně již přišlo. „Obsahují řetízek na dveře, panoramatické kukátko,“ vysvětlil tajemník MÚ Rotava Ladislav Sedláček. Po vzoru Sokolova bude radnice v Rotavě pro své seniory pořádat ještě kurzy sebeobrany. Místopředseda Romského občanského sdružení Karlovy Vary Stanislav Sivák však namítá: „Je to směšné, jsou to vyhozené peníze.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Romští aktivisté nabízejí městu jiná řešení: investovat do prevence a zaměstnat terénního sociálního pracovníka, který by měl působit hlavně mezi mladými. A požadují důsledné vyšetření každého případu násilí policií.

V Rotavě na Sokolovsku se vyhrocuje vztah mezi starousedlíky a nově přistěhovanými obyvateli.
Zdroj: ČT24