Lékaři na Karlovarsku připravují výpovědi

Karlovy Vary - Desítky lékařů z Karlovarského kraje podporují iniciativu Děkujeme, odcházíme a jsou kvůli nízkým platům a situaci ve zdravotnictví připraveni ke konci roku podepsat výpovědi. Kraj tvrdí, že na navýšení platů nemá peníze. Podle ministerstva zdravotnictví si ale situaci v krajských nemocnicích musejí vyřešit samy kraje, které za tato zařízení nesou odpovědnost.

Lékaři podle odborářů žádají alespoň částečné zvýšení platů. Tvrdí, že jich je málo, často slouží a jsou unavení. Na odděleních chybí zkušení lékaři, mladí mohou chybovat. „V medikaci může třeba člověk brát prášky, které by nemusel. Nebo naopak nebere prášek, který by mohl zlepšit průběh nemoci,“ upozorňuje předseda Lékařského odborového klubu v Karlových Varech Peter Igaz. 

Zvýšením platů chtějí odboráři zastavit odchod zkušených lékařů z nemocnice. Jen na interním oddělení odešlo během tří let přes dvacet lékařů. „Do ideálního stavu na některých odděleních lékaři chybí, ale nevnímám to jako zásadní problém. Určitě není ohrožena péče o pacienty,“ uklidňuje veřejnost náměstek pro lékařskou péči nemocnice v Karlových Varech Josef März. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Iniciativu Děkujeme, odcházíme podle předsedy Lékařského odborového klubu podporuje v republice už více než tři tisíce pět set lékařů. Ti hrozí na konci roku výpovědí. „Pro chod těch nemocnic to může znamenat jejich zásadní ochromení,“ varuje předseda LOK-SČL Martin Engel. 

Zástupci kraje souhlasí. Problém ale sami kvůli nedostatku peněz vyřešit nedokážou. „Nemocnice je krajská, to znamená, že kraj za ní má plnou zodpovědnost. Je na vedení kraje, jakým způsobem dává priority zdravotnictví,“ upozorňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vladimír Sršeň. 

Pokud ministerstvo zdravotnictví svůj postoj nezmění, chce hejtman Karlovarského kraje o problému jednat přímo s prezidentem republiky.