Školy na Karlovarsku nesouhlasí se svým zrušením

Nejdek/Chodov/Aš/Loket (Karlovarský kraj) – Krajský úřad v Karlových Varech uvažuje o zrušení středních škol a učilišť v Nejdku, Chodově, Aši a v Lokti. Rapidně totiž ubývá uchazečů o studium, letos nastoupilo do prvních ročníků o třetinu méně žáků než v roce 2005. Ve všech jmenovaných městech vyvolávají úvahy o rušení škol nesouhlas. Rozhodnutí kraje tak bylo příčinou vzniku protestní petice, kterou organizuje škola a občanské sdružení Jde o Nejdek; podepsaly se již tisíce lidí. Nesouhlasí s rozhodnutím radních, kteří tak v regionu vytipovali hned čtyři školy.

Střední odborná škola a učiliště v Nejdku sbírá už týden podpisy pod petici proti svému zrušení. „Sešlo se nám 6 161 podpisů,“ potvrdil zástupce ředitele školy a předseda petičního výboru Karel Chaloupka, Nejdecká škola v současné době vzdělává v žádaných řemeslných oborech 320 mladých lidí z města a nejbližšího okolí. „Když odjedou za vzděláním, pravděpodobně se do našeho města nevrátí. My máme opravdu zájem, aby se zde vzdělávali, aby tu jednou žili a zakládali své rodiny,“ doplnila místostarostka Nejdku Iveta Drobná (nez.).

Z měst s ohroženými školami jsou nejsilněji slyšet námitky v Aši a v Chodově, tam se jedná o gymnázia. Nejsilnějším argumentem proti rušení je, že děti budou muset dojíždět. V případě Aše do Chebu, z Chodova nejspíš do Sokolova. U víceletých gymnázií půjde už o dvanáctileté primány. „Dětem z Aše i z Hranic zamezíme možnost studia, protože by to znamenalo odjíždět ráno v šest nebo v sedm hodin z Aše do Chebu a vracet se večer v pět, šest zpátky,“ poukázal starosta Aše Dalibor Blažek (ODS) a místostarosta Chodova Stanislav Pochman (ODS) dodal: „Je to ztráta prestiže města, je to ztráta pracovních míst. Je to v podstatě nesmyslná centralizace školství.“ Radní Karlovarského kraje Vratislav Emler (nez.) říká, že rušení čtyř jmenovaných škol je jenom otázka času: „V celém kraji je výrazný pokles žáků. Týká se to celé České republiky a potom je to otázka ekonomická. Zjistili jsme, že do těch škol ještě naopak dojíždějí žáci z okresních měst.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Čtyři školy mají v regionu zaniknout, dvě jiné se modernizují a podstatně rozšiřují svou kapacitu. Jsou to odborná učiliště v Sokolově a v Ostrově, každá z těchto investic je řádově za 400 milionů korun.

Krajský úřad v Karlových Varech uvažuje o zrušení středních škol a učilišť v Nejdku, Chodově, Aši a v Lokti.
Zdroj: ČT24