Nájemce Lázní III ve Varech si nyní může budovu koupit

Karlovy Vary – Karlovarští radní schválili ještě ve starém složení, tedy na poslední chvíli, sporný prodej historického majetku. Jde o budovu Lázní III, kterou si teď může koupit její dosavadní nájemce, společnost Lázně III. – Veso. Podle některých zastupitelů tímto rozhodnutím městská rada porušila zákon.

Lázně III. – Veso si budovu pronajímá od roku 1994. Rada města rozhodla o uzavření kupní smlouvy, což je podle některých zastupitelů rozhodnutí protizákonné. Zastupitel Jiří Kotek (Alternativa) dokonce podal trestní oznámení. Podle zastupitele Petra Kulhánka (KOA) nemá současné složení rady k takto zásadnímu rozhodnutí mandát.

Podle náměstka primátora Tomáše Hybnera jde však jen o dokončení procesu prodeje. Ten už zastupitelstvo schválilo vloni v červnu. „Nájemce splnil veškeré podmínky, které vyplývaly z usnesení zastupitelstva. Do 120 dnů by město Karlovy Vary mělo uzavřít kupní smlouvu,“ říká náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner (ČSSD).

Reportáž a vstup Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Před rokem byl jednatelem společnosti Lázně III. – Veso bývalý poslanec za ČSSD Jaroslav Fiala. Teď ji vlastní firma Bau-reality, která má stejné majitele jako firma, která se podílela na stavbě multifunkční arény. Za budovu lázní má městu zaplatit 95 milionů korun. Podmínkou prodeje byly investice do oprav, ale ty podle opozice společnost Veso neprovedla.

Podle Jaroslava Fialy byly na všechny opravy zhotoveny znalecké posudky. Investice odhaduje ke 30 milionům. Zástupci opozice, kteří by do dvou týdnů měli převzít vedení města, chtějí, aby se prodejem znovu zabývali zastupitelé na svém řádném jednání. Opozice je toho názoru, že město může od smlouvy odstoupit tím, že zpochybní plnění podmínek prodeje ze strany společnosti Veso.

Není to poprvé, co se dosavadní radní ve Varech ještě snažili rozhodnout o transakcích za miliony korun. Hned po volebním víkendu rada rozhodla o zakázce za více než čtvrt miliardy korun na stavbu bazénu. Ve výběrovém řízení uspěla stavební firma, která je nyní spojována i s nákupem Lázní III. Město se hájilo tím, že by přišlo o evropské peníze. Nové vedení města se chce tímto rozhodnutím znovu zabývat.