Vědecká knihovna v Olomouci praská ve švech a nemá kam ukládat knihy

Olomouc - Vědecká knihovna v Olomouci se potýká se stejným problémem jako Národní knihovna v Praze. Nemá dostatek prostoru na skladování knih. Krizovou situaci by pomohla vyřešit nová knihovna, na tu ale nejsou peníze. Postačit zatím bude muset nový - už osmý sklad v areálu bývalých kasáren v Neředíně.

Na jednom metru čtverečním mohou knihovníci uložit kolem 300 svazků. Do depozitářů ve Vědecké knihovně v Olomouci ale každoročně přibude 35 tisíc výtisků. Patří totiž mezi tři místa v zemi, kde se publikace i časopisy musí povinně uchovávat. „Nakladatelé nám musí zdarma dodávat veškerou českou knižní produkci. Většina knihoven si knihy kupuje, a tak je může vyřadit, kdy chce, ale u nás to nejde,“ potvrdil zástupce ředitele Vědecké knihovny v Olomouci Vladimír Klásek.

Skladová kapacita pro monografie bude vyčerpána pravděpodobně už na začátku příštího roku. Knihovna proto intenzivně hledá řešení. „Jedním z řešení, které by pomohlo tak na 25 let, je adaptace jednoho objektu v Neředíně. Jedná se o bývalý vojenský objekt, který využívala sovětská armáda,“ říká vedoucí Odboru kultury a památkové péče Jindřich Garčic. Olomoucký kraj, který knihovnu zřizuje, už požádal město – vlastníka budovy o bezplatný převod. Příští rok navíc uvolní peníze na zpracování projektu.

Rekonstrukce by přišla na 50 milionů korun. Nový sklad v bývalých kasárnách by tak mohl vzniknout za dva roky. „Naše sklady jsou nevytápěné, je v nich vlhko a knihy tam plesniví. Jediným logickým řešením je výstavba nové knihovny,“ myslí si vedoucí Správy fondu Vědecké knihovny v Olomouci Miloš Korhoň. Nová knihovna by ale přišla podle odhadů na tři miliardy korun. I když o stavbě na zelené louce kraj uvažuje, začátek takové akce vidí odborníci reálně za dvacet až třicet let.

  • Plné knihovní sklady autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2074/207368.jpg
  • Bývalý vojenský objekt v Neředíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2074/207369.jpg