Ostravský úřad práce má projekty na pomoc nezaměstnaným

Ostrava - Pracovní uplatnění pro více než tři tisíce nezaměstnaných. Takový je cíl ostravského úřadu práce. Uchazečům o práci mají pomoci projekty spolufinancované Evropskou unií. Lidé, kteří se jich zúčastní, si mohou zlepšit teoretické i praktické dovednosti. Práci už díky nim našlo několik stovek lidí.

Lenka Korbelová byla bez práce 4 měsíce. Díky projektu nazvanému Změna včas zítra nastupuje do zaměstnání. „V květnu jsem absolvovala vysokou školu, kde jsem získala titul bakalář, takže jsem vlastně čerstvý absolvent. Stačila mi doporučenka z úřadu práce,“ vypráví svůj příběh se šťastným koncem. „My tady nabídneme každému individuální přístup, protože každý dostane svého osobního poradce, který s ním zpracuje plán osobního rozvoje,“ říká osobní poradce projektu Katarina Malarzová.

Díky kurzům a projektům úřadu práce už našlo místo téměř 400 nezaměstnaných. „Projektů mohou využít téměř všichni uchazeči o zaměstnání, prioritně jsou ale zaměřeny na uchazeče s největším problémem najít pracovní uplatnění,“ uvedla mluvčí ostravského úřadu práce Martina Kubínová. „Chodí k nám lidé, kteří si přivykli na svou situaci, takzvaně rezignovali a nevidí už žádné východisko,“ potvrdila Katarina Malarzová. Dobrou zkušenost s lidmi, kteří prošli jednotlivými projekty, mají také firmy v Moravskoslezském kraji.

„Jsou to lidé, kteří chtějí opravdu pracovat. Nutno připomenout i motivaci obou stran - zaměstnance i zaměstnavatele prostřednictvím prostředků státní podpory,“ říká personální ředitelka společnosti ŠKODA VAGONKA a.s. Michaela Pardubická. „Mzdový příspěvek je možné získat až do výše 11 tisíc korun na osobu měsíčně, maximálně ale na 24 měsíců – podle podmínek jednotlivých projektů,“ upřesňuje mluvčí úřadu práce Martina Kubínová. Další dva projekty na podporu zaměstnanosti připravuje úřad práce na jaro příštího roku. „Jeden je zaměřený na osoby se zdravotním postižením nebo zdravotním omezením a druhý by měl napomoci absolventům středních a vysokých škol,“ potvrdil koordinátor projektů Lukáš Vítek. Z Evropské unie se na projekty, které mají pomoci nezaměstnaným, podařilo získat pro Moravskoslezský kraj přes půl miliardy korun. Práci by díky tomu mělo najít více než tři tisíce nezaměstnaných.

  • Lenka Korbelová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2074/207373.jpg
  • Úřad práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2074/207375.jpg