Policie plzeňské otrokáře vyšetří

Plzeňský okresní soud propustil na svobodu všechny čtyři muže, kteří byli obviněni kvůli páteční potyčce s rumunskými dělníky. Ti se vzbouřili kvůli špatnému ubytování a nelidským pracovním podmínkám u pracovní agentury Delta, která je pronajímala na práci v Plzni. Celkem 200 se jich odcestovalo v sobotu domů autobusy, které poskytlo ministerstvo vnitra. Policie v současné době prověřuje podezření, že firma provozovala novodobé otrokářství.

Dělníci, kteří si stěžovali na otrocké pracovní podmínky, jsou již od neděle zpátky v Rumunsku. Podle policie to další vyšetřování toho, jestli se skutečně stali obětí novodobých otrokářů, výrazně neovlivní. „Existuje zde samozřejmě ještě institut právní pomoci, takže není nic, co by bránilo vyšetřování,“ prohlásil krajský policejní ředitel pro Plzeňský kraj Jaromír Kníže. Podle něj je vyšetřování téměř na začátku. „Šetření proběhne. Bude to však v řádu týdnů, či měsíců, než dospějeme k rozhodnutí, které nás dovede k tomu, zda věc odložit nebo zda ve věci bude trestní stíhání,“ dodal Jaromír Kníže. Už nyní ale probíhají rozsáhlé kontroly některých dalších pracovních agentur.

Nikoho z agentury Delta, která Rumunům práci v Plzni zprostředkovávala, se nedaří kontaktovat, na uvedené adrese v Brně nesídlí.

Soudci propustili zadržené muže, kteří se dostali do incidentu s dělníky. To však podle nich vůbec neznamená, že žádné důvody vazby neexistují. „Dospěl jsem k závěru, že je možné jejich vazbu nahradit,“ potvrdil soudce Okresního soudu Plzeň-město Miroslav Mlčák.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Rumunští dělníci ve firmě Flora pracují dál, jsou to však zaměstnanci jiné pracovní agentury.

Plzeňský okresní soud propustil na svobodu všechny čtyři muže, kteří byli obviněni kvůli páteční potyčce s rumunskými dělníky.
Zdroj: ČT24