Památkáři našli na zámku ve Slatiňanech historické písemnosti

Slatiňany - Pardubičtí památkáři slaví mimořádný úspěch. Na zámku ve Slatiňanech totiž našli vzácné písemnosti, některé z nich přes sto let staré. Mezi historicky cennými dokumenty jsou nejen osobní dopisy rodu Aueršperků, ale i učebnice a hlavně česky psaný sešit. To, že se německý rod Aueršperků učil česky, je velkým překvapením.

Šlechtici se cizí jazyky jako je angličtina, němčina, latina či řečtina, učili běžně, čeština k nim ale nepatřila. Aueršperkové byli výjimkou. „Už na začátku jsme se domnívali, že tato větev je pročesky uvažující, ale ten sešit nám poskytl definitivní důkaz,“ uvedla historička umění Petra Medníková. Německá šlechta ale Aueršperkům vyčítala, že jsou Čechům naklonění příliš - důkazy toho se rovněž v některých písemnostech našly.

Památkáři objevili také německy psanou osobní korespondenci Aueršperků. Písemnosti umožňují historikům nahlédnout do tehdejšího života šlechty. V dopisech si podle další historičky Markéty Krmenčíkové psali šlechtici o běžných záležitostech - jak se mají, jaký byl jejich letní pobyt v Nizozemsku a podobně.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

To, že se písemnosti z 19. století dochovaly, se dá označit za zázrak. Dokumenty přečkaly obě světové války i znárodňování. „Je to pro nás velmi cenný nález, který určitým způsobem toto místo historicky povýší,“ domnívá se ředitel Národního památkového ústavu v Pardubicích Ladislav Kryl.

Památkáři budou vzácné písemnosti ještě několik měsíců studovat. Jejich kopie potom nabídnou potomkům rodu Aueršperků, kteří žijí ve Vídni.