Po výbuchu v drogové varně hořel dům v Karlových Varech

Karlovy Vary - Výbuch varny drog způsobil v Karlových Varech požár domu ve čtvrti Drahovice. Oheň zachvátil čtvrté patro objektu i střechu, obyvatelé se ho nejdřív snažili zlikvidovat sami pomocí hasicích přístrojů, to se jim ale nepodařilo. Na místě zasahovalo asi 50 hasičů s výškovou technikou, likvidace požáru trvala asi hodinu a půl. Škoda byla vyčíslena zhruba na deset milionů korun. Policie následně zadržela dva Vietnamce, kteří před ohněm utekli ven.

„Svědci viděli z domu utíkat dva muže vietnamské národnosti, kteří měli ohořelé oblečení na zádech. Nasedli do auta Škoda Felicia Combi,“ popsal karlovarský policejní mluvčí Pavel Valenta. Po pátrací akci na silnicích Karlovarského kraje bylo vozidlo v Sokolově zadrženo. Podle Valenty byli muži převáženi do nemocnice. Jednoho z nich pak transportoval vrtulník na popáleninové centrum do Prahy. I v zadrženém autě se našly chemikálie, které mohou být použity při výrobě drog.

Podle statika je požárem narušená i konstrukce střechy a hrozí, že by se mohla zřítit. Jedna z ulic u domu proto stále zůstává zavřená. Ještě dopoledne byly ze stejného důvodu uzavřené hned tři ulice.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Město už nabídlo postiženým rodinám náhradní ubytování v ubytovně Drahomíra, kde je připraveno šest dvoupokojových bytů. „Zároveň město nabízí postiženým finanční pomoc okamžitou výplatou sociální dávky určené k řešení podobných situací. Úterní rada se bude také zabývat schválením příspěvku z Fondu finanční pomoci občanům v krizových situacích těm postiženým, kteří o něj zažádají a využijí ho na řešení své situace,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Postižený dům má celkem třináct bytů, o krizové ubytování zatím požádali obyvatelé čtyř z nich. Všichni ale dostali kontakty na úředníky magistrátu, kteří jim jsou připraveni pomoci s výplatou finanční podpory a případně přidělením dočasného ubytování.

Podle policie v poslední době příbývá případů, kdy se drogy vyrábí v činžovních domech. Lidé by proto měli být všímavější, protože výbušné látky mohou ohrozit ostatní nájemníky. Podobná událost se už letos v Karlovarském kraji stala. V srpnu začal po výbuchu hořet byt Chebu, tři lidé utrpěli zranění. Jeden z nich natolik vážné, že byl v ohrožení života a vrtulník ho převezl na popáleninové centrum. Kriminalisté potom v bytě objevili chemikálie k výrobě pervitinu.