Zachrání Karlovy Vary svůj klenot?

Karlovy Vary – Císařské lázně jsou od nepaměti klenotem Karlových Varů. Nyní, po dvaceti letech chátrání, mají konečně naději na záchranu. Alespoň to tvrdí zástupci kraje. Opoziční zastupitelé jsou ale k těmto informacím skeptičtí. Podle nich se nenajdou dostatečné finanční prostředky. Rekonstrukci historické budovy přitom odhadují experti na osm set milionů korun.

Budova Císařských lázní je už více než deset let zavřená. Přesto ji x znají miliony filmových diváků. Unikátní interiéry využili scenáristé například v bondovce Casino Royal. Město budovu převedlo kraji. Podle primátora si s jejím využitím téměř dvacet let nevědělo rady. Technický stav zanedbané památky se ještě víc zhoršoval. „V podstatě se tím nikdo nikdy moc nezabýval,“ říká karlovarský primátor Petr Kulhánek. „Stropy jsou poničené, historické památky jsou poničené, zdi jsou vlhké. Je to opravdu v havarijním stavu,“ popisuje současný stav objektu ředitel Císařských lázní Lukáš Siřínek.

Bývalé vedení kraje chtělo opravy zaplatit z peněz připravených v regionálním operačním programu. Současné vedení je ale nechalo na projekty obcí. Hejtman říká, že peníze na rekonstrukci už má přislíbené. „Příspěvek by mělo vkládat město Karlovy Vary a také Karlovarský kraj. Jedná se také o financování ze dvou evropských operačních programů,“ vysvětluje karlovarský zastupitel Tomáš Hybner. „Já těm příslibům nevěřím. Já už jsem jednou řekl, že vsadím svoje boty na to, že projekt Císařských lázní v příštím ani přespříštím roce realizován nebude,“ upozorňuje bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel. „Nejedná se o nějaké fiktivní peníze. Věříme, že budeme úspěšní a ty peníze nakonec seženeme,“ uvádí hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Kraj už má na rekonstrukci stavební povolení. Podle projektů mají v budově vzniknout výstavní prostory, muzeum, kongresový sál a infocentrum. Zástupci kraje odhadují, že rekonstrukce Císařských lázní by mohla začít už na podzim příštího roku.