Jak bude vypadat středeční stávka v Moravskoslezském kraji?

Ostrava, Havířov - Uzavřené školy, školky, nemocnice poskytující jen akutní péči a úřady bez úředníků - tak bude vypadat  středeční stávka státních zaměstnanců v Moravskoslezském kraji. Vyjádřit svůj nesouhlas s vládními reformami se jich chystá několik tisíc. Podle vlády ke stávce nemuselo dojít, kdyby odboráři přistoupili na některé kompromisy. Ti to odmítají.

Středeční stávku státních zaměstnanců pocítí v Moravskoslezském kraji především rodiče školáků a předškoláků. Ve středu zůstanou uzavřeny desítky škol a školek. „Skoro sedmdesát procent zaměstnanců se připojuje do stávky. Nejenom škola, ale i školní jídelna bude v tento den zavřená. Je na rodičích, jak zajistí své děti, protože škola žádné služby tento den nabízet nebude,“ upozorňuje předsedkyně odborů ZŠ Jarošova v Havířově Jana Mičková. Snížení platu o deset procent a další vládní reformy se nelíbí také některým lidem ve zdravotnictví. Ti sice nemocnici zavřít ze zákona nemohou, péči ale ve středu omezí na minimum.

„Ambulantní část a operační obory svůj provoz omezí na akutní ošetřování pacientů. Zaměstnanci v den stávky budou vykonávat svou práci, ale ve 12 hodin se sejdou na protestním shromáždění v hale nemocnice,“ potvrdila předsedkyně odborové organizace Nemocnice s poliklinikou Havířov Monika Górná. Vláda České republiky tvrdí, že ke stávce dojít nemuselo. Chtěli prý jednat. „Je vidět, že odboráři zkrátka chtějí stávku a nějaký kompromis zatím bohužel odmítají,“ řekl mluvčí vlády ČR Jakub Stadler.

„Naše stávka není jen proto, že se něco snižuje o 10 procent. Naše stávka je i proto, jak vláda vlastně tato opatření dělá,“ tvrdí předsedkyně odborů ZŠ Jarošova v Havířově Jana Mičková. Stávkovat ale nebudou všichni. Podle některých už připravované škrty prošly vládou, jsou schváleny a nedá se s nimi nic dělat. „Naše odborová organizace se ke stávce v měsíci nepřipojí,“ potvrdil předseda odborového svazu Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava Jiří Lorenc. „Žádná iniciativa ze sboru prostě nevzešla, takže u nás bude normální výuka,“ řekla i zástupkyně ředitelky ZŠ Porubská Martina Körberová.

Někteří státní zaměstnanci přijdou svůj nesouhlas s vládními reformami vyjádřit ve středu v 15 hodin také na Jiráskovo náměstí v Ostravě. Další protesty odboráři plánují ve Frýdku-Místku, v Havířově a v Karviné. Podpořit státní zaměstnance přijdou i lidé pracující v nadnárodních nebo soukromých firmách. „Určitě se demonstrace v Ostravě zúčastní kolegové z ŽDB Bohumín, Vítkovic, nebo ArcelorMittal,“ uvedl předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. Odboráři navíc nevylučují, že budou stávkovat častěji. Na příští rok pak zvažují generální stávku.

  • Děti ve škole autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2156/215525.jpg
  • Stávka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2156/215526.jpg
  • Stávka v havířovské nemocnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2156/215527.jpg