Sníh vyčerpává obecní rozpočty

Plzeň/Aš – V Plzni zasedal kalamitní štáb. Radnice chce mít jistotu, že bude zimní údržba ve městě fungovat i během vánočních svátků. Jednotlivé městské obvody se totiž začínají potýkat s nedostatkem posypové soli. Přestože zima podle kalendáře začíná až dnes, náklady na úklid sněhu jsou alarmující. Kolik bude zimní údržba stát, není možné určit, vždy záleží na průběhu zimy. Zimní údržbu pro některé části města vykonávají také najaté firmy, které mají vlastní techniku. Se zimní údržbou pomáhají v rámci veřejné služby i lidé pobírající sociální dávky. Denně jich je v ulicích okolo dvaceti.

Plzeň už vydala za úklid sněhu šest a půl milionu korun, což je více než třetina částky, kterou město vyčlenilo na celou zimu. „V listopadu jsme utratili tři a půl milionu korun a v prosinci, do dnešního data, odhadujeme téměř tři miliony korun,“ uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Zdeňka Kubalová a Jiří Lepší ze Správy veřejného statku města Plzně doplnil: „Od 1. listopadu se spotřebovalo kolem dvou tisíc tun soli.“ Na údržbu 345 km komunikací si plzeňský magistrát letos vyčlenil 18 milionů korun. Další miliony jdou z rozpočtů jednotlivých obvodů, které mají udržovat chodníky a místní komunikace. „Zvládnutí extremní zimy, která přišla začátkem prosince, nás na běžné údržbě stálo doposud cca 2 miliony korun,“ poukázal vedoucí Odboru dopravy a životního prostředí centrálního plzeňského obvodu Petr Baloun a Zdeňka Kubalová dodala: „Pokud finanční prostředky na zimní údržbu stačit nebudou, je město samozřejmě připraveno tuto částku posílit.“

Aktuálně však není problém v penězích, nedostatek je posypové soli. V Plzni totiž funguje jediný centrální sklad, který ale odmítá úklidovým firmám jednotlivých obvodů sůl prodat s tím, že je jí málo a měly si ji objednat s dostatečným předstihem. O dalších krocích bude muset rozhodnout kalamitní štáb, ten bude jednat se starosty jednotlivých plzeňských obvodů dnes. Jde o to, že plzeňský magistrát má na údržbu hlavních tahů soli dostatek, problémy nastávají ale právě v obvodech, které zajišťují úklid na chodnících, sídlištích a podobně.

Reportáž Mirky Vildové a Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Ti, kteří mají na starosti zimní údržbu v jiných městech, si myslí, že pokud se počasí neumoudří, bude nedostatek posypové soli řešit nejen Plzeň, ale i celé Česko. Sůl dochází všude, v celé Evropě. S náklady na zimní údržbu jsou na tom některá města ještě mnohem hůř než Plzeň. Například v Pardubicích už vyčerpali veškerý vyhrazený rozpočet a radnice proto vyzvala obyvatele, aby s úklidem sněhu pomohli. Od ledna budou v ulicích města uklízet i vězni. Ti ostatně pomáhají bojovat se sněhovou nadílkou i v dalších městech. Třeba v Kladně je teď hojně využívají, oslovují však i nezaměstnané. Jen za prosinec zde utratili za zimní údržbu tolik, co normálně za leden až březen.

V Aši pro změnu pomáhají s úklidem dokonce i úředníci a radnice se obává, že jí připravené peníze na úklid nebudou stačit. Zrušila kvůli tomu i novoroční ohňostroj s tím, že každá ušetřená koruna je teď dobrá.

Město Aš se třinácti tisíci obyvatel má v rozpočtu na zimní údržbu 6 milionů 800 tisíc korun, polovina z této částky už je vyčerpána. Přitom většina z asi 87 kilometrů silnic jsou jednosměrky s vysokými valy kolem. Pětačtyřicet kilometrů chodníků má k dokonalosti také daleko. Samotní obyvatelé Aše se v názorech různí: „Ať se všichni zastydí. Mají hodně práce, ale zvládají to.“ Starosta města Dalibor Blažek (ODS) k tomu podotkl: „Když vám napadne za den půl metru sněhu, a uvědomte si kolik kubíků na ploše celého města to je, to se prostě uklidit nedá.“ Radnice pokládá letošní situaci za mimořádnou, na úklid sněhu nasadila na jeden den i 50 svých úředníků. Teď je to o prioritách. „V první řadě se musí zajistit dostupnost zdravotních zařízení, škol, úřadů, hasičů,“ podtrhl ředitel podniku Ašské služby Karel Škola a starosta Blažek pokračuje: „Pokud se peněz bude nedostávat, budeme muset použít peníze, které v rozpočtu máme na opravy a jiné činnosti, a prostě je dát do sněhu s vědomím, že na jaře roztají a odtečou do kanálu.“ V Aši měli v posledních deseti letech nejlevnější zimu v roce 2007, zaplatili tehdy něco málo přes 4 miliony korun. Loni byla zima nejdražší, město zaplatilo více než 8 milionů.

Sníh vyčerpává obecní rozpočty.
Zdroj: ČT24