Františkovy Lázně mají konečně starost(k)u

Cheb - Ve Františkových Lázních dnes konečně zvolili starostu. Stalo se tak až na zásah ministerstva vnitra. Odstupující starosta Ivo Mlátilík a jeho Sdružení místních v podzimních volbách prohráli. Mlátilík ale neustále oddaloval svolání nových zastupitelů. Nejdřív podal žalobu na neplatnost voleb kvůli údajné manipulaci s hlasy. Ale ani poté, co soud žalobu v polovině listopadu zamítl, zastupitelstvo nesvolal, přestože to měl podle zákona udělat nejpozději do 3. prosince. Nakonec přišel Mlátilík s termínem 12. ledna. To ale ministerstvo označilo za nepřijatelné a svolalo zastupitele samo.

Dnešní zasedání rozhodně nebylo jednoduché. Z jedenácti zvolených zastupitelů přišlo jen šest. Zastupitelé za Sdružení místních dosavadního starosty Iva Mlátilíka a jeden zastupitel zvolený za KSČM se ustavujícího zasedání nezúčastnili. Přítomných šest zastupitelů však stačilo k tomu, aby mohlo zvolit vedení města. Starostkou zvolili Lenku Malkovskou z ODS, ředitelku jedné z tamních základních škol. Zastupitelé zvolili rovněž dva místostarosty.

Jednání, které trvalo necelou hodinu, sledovalo na tři sta místních občanů, kteří často dávali najevo své emoce. Exstarosta Mlátilík zdržoval volbu svého nástupce již od říjnových komunálních voleb. Přitom se opíral o jedno z předchozích vyjádření ministerstva vnitra. „V tom vyjádření se jednoznačně praví, že pokud dosavadní starosta ustavující jednání svolá sám, tak mu do toho ministerstvo vnitra nemůže zasahovat. V případě, že se tomu tak přesto stane, jsme připraveni toto ustavující zasedání napadnout u Ústavního soudu,“ říká Ivo Mlátilík.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Takže Františkovy Lázně sice konečně mají nové vedení města, na další kroky exstarosty Mlátilíka však zvolení zastupitelé s napětím čekají.