Ledové kry v Teplé budí před oblevou obavy místních

Teplička (Karlovarsko) - V obci Teplička byl na řece Teplé vyhlášen druhý povodňový stupeň kvůli nahromadění zmrzlého ledu v korytě. Kry se zablokovaly u mostu přes říčku a nyní koryto uvolňuje technika státního podniku Povodí Ohře. Situaci řešila karlovarská povodňová komise s tím, že zajistí obci pytle s pískem na případnou ochranu dvou ohrožených nemovitostí nebo vytvoření vodní hráze.

„Snažíme se rozbít nahromaděné kry…, pokud se nám to nepodaří, může dojít k vyvření vody,“ řekl pro ČT Martin Zoul z Povodí Ohře. Starostka Tepličky Hana Bartošová (Nez.) tvrdí, že podobnou situaci na řece Teplé v takovém rozsahu nikdo z místních nepamatuje. Čtyři bagry se pokoušejí ledovou hráz rozbít, během zítřka má dorazit obrněný transportér, který pomůže bariéru prorazit.

Obdobná situace jako dnes v Tepličce nastala také v sobotu večer, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Kvůli nahromaděnému ledu se začala voda rozlévat do okolí řeky. „Část ledu jsme proto odstranili a voda začala zase téci korytem. V současnosti nás zatím nikdo o pomoc nepožádal, takže na Teplé nezasahujeme,“ dodal Kasal.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)