Na západě Čech stoupá počet nakažených chřipkou

Plzeň – Českou republiku by už brzy mohla zasáhnout chřipková epidemie, která se šíří ze západní Evropy. I když už v současnosti počty respiračních onemocnění rychle stoupají, nemocných bude podle prognóz daleko víc. Epidemiologové zatím překročení kritické hranice nehlásí. Kromě chřipky jsou totiž ve hře i další nemoci, kterých přibývá a plní ordinace lékařů.

Současné teploty kolem nuly jsou pro rychlý přenos chřipkových virů ideální. Nemocných přibývá, i když epidemiologové prozatím o epidemii nemluví. „Pravděpodobně dojde ještě k nějakému zvýšení, ale jestli to bude na konci ledna, v únoru, nebo vůbec ne, nelze v tuto chvíli seriózně tvrdit,“ uvedl Petr Pazdiora z Krajské hygienické stanice v Plzni.

Počty případů akutních respiračních onemocnění v ČR tradičně v době vánočního a novoročního volna klesly. Ministerstvo zdravotnictví ale očekává v brzké době nárůst nemocnosti a na svém webu radí lidem očkování. Podle epidemiologů totiž vakcína pro letošní sezonu obsahuje druh viru chřipky, který se šíří nejvíc, a také chrání proti takzvané prasečí chřipce. Vlna chřipky se k nám šíří ze západní Evropy. Češi zatím preventivní očkování podle statistik spíš zanedbávají.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Na západě Čech již některé školky s malými dětmi kvůli vysokému výskytu chřipky musely uzavřít provoz. „Všehovšudy nám tento týden zbyly tři děti z pětadvaceti,“ uvedla ředitelka školky v Malešicích. Za dvacet let kariéry ve školství prý podobnou bilanci nezažila. V sousedních Radčicích zůstaly doma dvě třetiny všech dětí, které do místní školky chodí.