V Radošově se po oblevě sesunul svah a narušil potrubí

Radošov - V Kyselce–Radošově u Karlových Varů se minulý týden dal při oblevě do pohybu svah nad řekou Ohří. Sesuv roztrhal silnici včetně inženýrských sítí. Vozovka praskla asi na 20 metrech a udělala se v ní průrva. V jednu chvíli hrozila i evakuace několika domů. Radnice okamžitě objednala firmu, která provizorně svah zpevňuje. Jeho důkladná sanace už se poměrně dlouho plánuje. Zahájena má být letos v dubnu. Radnice ale dosud marně usilovala o potřebnou dotaci.

Sesunutý svah zatím způsobil nejviditelnější škodu na jedné zahradě. Bezprostředně ohrozil i silnici na Velichov a příjezdovou cestu k několika desítkám rodinných domů. Pod silnicí vedly rozvody vody, elektřiny a plynu. Zatímco vodovodní trubky a elektrické vedení sesuv narušil, plynové potrubí zatím vydrželo. Plynaři ale raději v okolí sesuvu nainstalovali čidla, která by na případný únik plynu upozornila.

Lidé v obci se na chvíli octili i bez vody a elektřiny. Dodávky už sice opět fungují, poškozená kanalizace se ale bude řešit až ve chvíli, kdy bude svah provizorně zajištěn. Podle starostky Kyselky Petry Hoffmannové už energetici provizorně provedli i přeložku vysokého napětí.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

„Průzkumem se ověřilo, že hlavním hybným motivem sesuvu je voda,“ uvedl geolog Jan Fulka. Současné nízké teploty sice pohyb svahu zpomalily, podle geologů se ale s oblevou a větším deštěm může dát znovu do pohybu. Radnice už proto objednala provizorní injektáže svahu. Jeho zpevnění ocelovými traverzami ji přijde asi na milion tři sta tisíc korun. Jde ale pouze o provizorní řešení před plánovanou sanací. Kyselka má na ni slíbeny tři miliony z dotace ministerstva životního prostředí.

Sesuv v Kyselce - Radošově
Zdroj: ČT24