Malá domů Plzeňského kraje - dotace pro rodná města radních

Plzeň – Plzeňskému kraji hrozí pokuta 150 milionů korun za systémové chyby v hodnocení projektů, na něž bývalé vedení kraje v čele s hejtmanem Petrem Zimmermannem (ODS) čerpalo dotace z evropských fondů. Podle stávajícího náměstka pro evropské fondy Ivo Grünera šlo dokonce o pochybení záměrné a své předchůdce podezřívá z toho, že upřednostňovali sblížené projekty.

V současné době se vede diskuse nad třemi spornými dotacemi. První z nich zamířila na vybudování Centra vodní zábavy ve Kdyni na Domažlicku – Evropská unie na něj přispěla desítkami milionů korun. Právě v Kdyni na postu místostarosty působí poslanec a bývalý ekonomický náměstek Plzeňského kraje Vladislav Vilímec. Ten ovšem podezření z účelově nastavených podmínek odmítá. „To považuji za naprostou urážku nejen mě, ale celého města,“ uvedl pro ČT.

Sporná se jeví také revitalizace náměstí v Konstantinových Lázních, kde žije bývalý radní Jiří Kalista, nebo vybudování nového pavilonu plzeňské městské nemocnice Privamed, ve které pro změnu figuruje bývalý hejtman Petr Zimmermann. Na vybudování pavilonu jednodenní chirurgie EU přispěla 64 miliony korun.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Vedení nemocnice zastává názor, že vše proběhlo v pořádku. „Kontroly potvrdily, že nemocnice Privamed veškeré peníze získané z Evropské unie na pavilon jednodenní chirurgie použila v souladu s předloženým projektem,“ vyjádřil stanovisko mluvčí Tomáš Mosinger. Bývalý hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann se k situaci odmítl vyjádřit s tím, že podobná nařčení jsou směšná.

Stávající, sociálně demokratické vedení Plzeňského kraje, nyní jen čeká na to, zda a kdy bude muset pokutu zaplatit. „Už tři čtvrtě roku se mluví o sankci ve výši pěti procent z celé vyplacené druhé a třetí výzvy. Těžko specifikovat, jestli ta částka bude 150 milionů, vyšší nebo nižší, to ukáže čas,“ konstatoval hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.