Tendr na zdravotnická lůžka se na Karlovarsku odkládá

Karlovarsko – Smůla provází výběrová řízení na nové zdravotnické vybavení krajských nemocnic v Karlovarském kraji. Kvůli chybám nemocničních úředníků se jeden z nejdůležitějších tendrů na zdravotnická lůžka posune o rok a půl.

Výběrové řízení nejprve kritizovali lékaři z hnutí Doktoři. Byli přesvědčeni, že tendr je pro nemocnici nevýhodný. Poté jeden z úředníků nemocnice obálku s nabídkou rozlepil dřív, než se dostala do rukou hodnotící komise. I nové výběrové řízení ale museli zástupci kraje zrušit. Nebylo totiž zveřejněno v Evropském věstníku, jak informoval místopředseda Úřadu regionální rady NUTS Severozápad Tomáš Hybner (ČSSD).

Kvůli chybě při vyplňování elektronického formuláře se o zakázce za desítky milionů korun nedozvěděly firmy v zahraničí. Mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Zdena Marková sdělila, že chyba byla zjištěna při kontrole regionální radou soudržnosti, která na ni upozornila zadavatele, což je Karlovarská krajská nemocnice.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Generální ředitel nemocnice Zbyněk Horák říká, že postele jsou zastaralé, současným potřebám už nevyhovují. Pár měsíců ale podle něj ještě vydrží. „Osoba zodpovědná za celé výběrové řízení už u nás nepracuje, a pokud zjistím pochybení dalších, tak z toho samozřejmě vyvodím důsledky,“ prohlásil ředitel.

Další nejasnosti vyvolává také zatím nejvýhodnější nabídka. Jedna ze společností kromě nízké ceny nabízí také servis zdarma. Za podobné služby chce další z firem 800 tisíc korun ročně. Zástupci kraje doufají, že výběrové řízení včetně podepsání smluv s vítěznou společností dokončí v průběhu tří měsíců.