V Liberci řádí žhář, město vypsalo odměnu

Liberec - Policie žádá veřejnost o pomoc při pátrání po žháři, který už v Liberci založil 35 požárů v domech. Město nabízí odměnu 30 000 korun za zásadní informace, které povedou k jeho dopadení. Policie dnes zveřejnila portrét podezřelého muže, kterého svědci viděli bezprostředně po požáru 23. listopadu v činžovním domě v Rumunské ulici. Informace, postřehy či poznatky mohou lidé volat na bezplatnou linku 158.

Policie vytvořila speciální tým, který se případu věnuje. „Kriminalisté vyhodnotili, že asi 35 požárů má jisté shodné charakteristické znaky, z nichž lze usuzovat, že je mohla založit jedna a táž osoba,“ uvedla liberecká policejní mluvčí Suchánková. Podle odborníků může jít o člověka, který trpí duševní poruchou, nebo o člověka, který požáry zakládá, aby mohl být nápomocen při jejich lokalizaci jako dobrovolník či osoba, která ve složce integrovaného záchranného systému pracovala nebo stále pracuje.

Žhář si podle Suchánkové vybírá objekty převážně v centru a blízkém okolí centra Liberce. „Požáry zakládá většinou ve společných prostorách domů a využívá k jejich založení předměty a věci, které jsou v těchto domech odložené či pohozené, jako jsou letáky, krabice, ale i věci, které mají nájemníci na chodbách, jako jsou botníky či skříňky,“ dodala policejní mluvčí. Vybírá si domy, které nejsou zamčené, lidé by proto podle ní měli své domy důsledně zamykat, aby riziku požáru předešli.

Škody jdou do milionů

Na dopadení pachatele či informace, které k němu povedou, vypsala liberecká radnice odměnu 30 000 korun. „Odměnu jsme vyhlásili kvůli hrozící panice u našich spoluobčanů. Sice se nejedná o městský majetek, ale máme zájem o dopadení tohoto nebezpečného pachatele,“ řekl Mladé frontě Dnes náměstek primátora Lukáš Martin. Škody na majetku se v souvislosti s útoky žháře počítají už v řádu milionů korun. Žhář navíc své útoky neustále stupňuje. Podle náměstka už jde o život. „Je tu reálné nebezpečí, že může dojít k ublížení na zdraví. I proto jsme vypsali tu odměnu,“ řekl deníku Martin.

Naposledy zaútočil žhář v pátek 28. ledna, a to hned na třech místech v centru. Ve starém třípodlažním domě v Jablonecké ulici hořelo na chodbě ve třetím patře těsně pod střechou. Pak zapálil odložené věci na chodbě v domě asi o 300 metrů dál a o dvě hodiny později založil oheň na chodbě dalšího domu. K podobným požárům vyjíždějí hasiči už od loňského roku. V domě v Jablonecké ulici zasahovali už v červnu, kdy na stejném místě hořelo dokonce dvakrát v jediném dni. Obyvatele museli pokaždé evakuovat za pomoci výsuvných žebříků s plošinou. Největší škody napáchal zřejmě požár založený v polovině ledna v činžovním domě v Pražské ulici přímo v centru. Neznámý žhář ho založil v podkroví, odmontoval plynoměr, pod který nanosil věci a ty zapálil. „Na chodbě v podkroví hořel gauč, nad ním byl poškozený plynoměr, ze kterého unikal plyn,“ popsala požár mluvčí hasičů Iva Michalíčková. Oheň se tehdy rozšířil i na střechu domu, z bytů museli hasiči evakuovat devět lidí. Majitel domu odhadl škodu na 1,2 milionu korun.

  • Identikit pachatele zdroj: PČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2289/228816.jpg
  • Hasič autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1993/199201.jpg