Romské sdružení musí vrátit dotace

Karlovy Vary - Karlovarský magistrát podal trestní oznámení na místní Romské občanské sdružení. To mělo mít v žádosti o víc než stotisícovou dotaci nepravdivý údaj o své bezdlužnosti. Ukázalo se totiž, že sdružení za šest svých zaměstnanců neodvádělo zdravotní a sociální pojištění, proto musí dotaci vrátit. Sdružení dostává každý rok na svou činnost asi milion korun z dotace ministerstva práce a sociálních věcí. V součtu půlmilionový výpadek peněz od města a od kraje pro jeho zaměstnance znamená, že už šest měsíců dělají bez výplaty.

Občanské sdružení usiluje o nejrůznější dotace a granty na terénní sociální služby, na projekty pro zájmovou činnost Romů a jejich dětí. Peníze potřebuje hlavně pro bezplatnou právní poradnu. Ta má ročně kolem dvou tisíc klientů nejen romské národnosti. „Účel občanské poradny je významný zejména pro nemajetné lidi a pro lidi, kteří se dostali do problémů,“ uvedl Josef Havlíček, právník občanské poradny.

Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek považuje činnost občanského sdružení za velmi prospěšnou: „V segmentu, ve kterém se pohybují, je jejich činnost nenahraditelná. Na druhou stranu já musím dodržovat určitá pravidla, která tady jsou,“ míní.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Už v roce 2009 přišlo sdružení o milionovou dotaci od krajského úřadu. Rada kraje zároveň rozhodla, že dokud ji nevrátí, další peníze jim nepřidělí. „U projektu, který se týkal vzdělávání romských dětí a jejich studia na střední škole, kontrola zjistila, že neprobíhaly žádné aktivity tohoto typu a byly tam problémy v účetnictví. Proto zastupitelstvo rozhodlo o tom, že budou muset vrátit peníze, které v projektu načerpali,“ informovala mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková.