Okrajové oblasti Plzně trápí nedostatek vody

Plzeň – Okrajové oblasti Plzně, ve kterých se v posledních letech rozjela výstavba nových domů, pociťují problémy s přísunem vody. Rozvoj oblastí na jihu města přesto pokračuje. Stávajícím obyvatelům tudíž nezbývá nic jiného než sepisovat petice proti dalšímu přísunu lidí. Město se snaží nové vodovodní kapacity zajistit a doufá, že mu k tomu pomohou evropské fondy.

Podle Jaromíra Janouška, starosty Litic, jedné z problémových oblastí, trápí nedostatek vody především obyvatele vyšších lokalit této plzeňské městské části. Vodovody místním už nestačí a nepomáhají prý už ani studny. Lidé se proto rozhodli sepsat petici proti další výstavbě nových domů.

Investor svůj projekt v Liticích zastavil ale podobný problém je prakticky ve všech rozvojových lokalitách na jihu Plzně. „Město se rozvíjí daleko rychlejším tempem, než město stíhá vybudovat příslušnou infrastrukturu,“ přiznává náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS).

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Rovněž v Plzni-Výsluní se má stavět dál, a to i přesto, že s vodou mají místní problémy už teď. Hladina ve studních každý rok citelně klesá a vodovod tu není. Obyvatelé Výsluní proto doufají, že radnice vodovod a kanalizaci už brzy přivede. Na projekt dokonce existují několik let zpracované plány. „Věřím tomu, že město pochopí naši situaci a začne se tím zabývat,“ doufá předseda místního občanského sdružení Josef Holota s tím, že další odkládání a povolení nové výstavby by ostatní pouze ohrozilo.

Na novou infrastrukturu nemá Plzeň peníze

Radnice s rozvojem infrastruktury počítá, záleží ale jen na penězích. „Chceme požádat o to, abychom mohli přihlásit některé investiční akce do dotačních titulů a požádat o evropské peníze,“ uvedl náměstek Rund. Problémem však je, že EU do budoucna počítá především s podporou průmyslových lokalit. Narůstající problém s vodou tak budou muset řešit hlavně městské obvody a radnice. Projekty nových vodovodních sítí si přitom budou muset platit ze svého.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24