Kvůli smogu platí na Ostravsku signál regulace

Ostrava – Meteorologové kvůli smogu znovu vyhlásili signál regulace pro Ostravsko a Karvinskou. Nejhorší situace je v Ostravě-Zábřehu a Frýdku-Místku, kde stanice naměřily více než trojnásobek povolených hodnot pro čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Povolený limit denní koncentrace polétavého prachu je 50 mikrogramů na metr krychlový. V Ostravě-Zábřehu a Frýdku-Místku činila dnes odpoledne naměřená hodnota 167 mikrogramů. Meteorologové nepředpokládají, že by se během dnešního odpoledne a noci situace nějak výrazně zlepšila. 

Firmy, které mají platné regulační řády, jsou povinny omezovat výrobu. Šest z největších znečišťovatelů na severní Moravě a ve Slezsku, kteří nedávno s krajem podepsali dobrovolnou dohodu, zavedlo regulační opatření už v úterý večer, když meteorologové vyhlásili signál upozornění na možnost vzniku smogu. „Samozřejmě se chováme podle této dohody. Pokud to situace dovolí, redukujeme výrobu, snažíme se na minimum omezit manipulaci se struskou a neprovádíme venku pálení šrotu,“ uvedl Ludvík Strakoš ze společnosti Evraz Vítkovice Steel. Dodal, že vyhlášení signálu upozornění je pro firmu pokynem, aby se okamžitě začala starat o naplnění dobrovolné dohody.   

Představitelé krajského úřadu vyzvali řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, protože emise z dopravy se na koncentracích polétavého prachu výrazně podílejí. „Žádáme spoluobčany, kteří žijí a podnikají v této lokalitě, aby v těchto dnech svým jednáním minimalizovali množství vypouštěných škodlivin do ovzduší,“ uvedl v prohlášení Marek Bruštík z oddělení ochrany ovzduší krajského úřadu.   

Lidé s dýchacími nebo srdečními potížemi, staří lidé a děti by v těchto dnech měli omezit pobyt venku a venkovní sportování. „Větrat by se mělo jen krátce a intenzivně. Doporučujeme zvýšit přísun vitaminů, zejména vitaminu C, nekouřit, vyhýbat se zakouřeným prostorám,“ uvedl Bruštík.