Bohy rozzlobilo kupčení s hlasy

Bohy (Plzeňský kraj) – K náhradním volbám půjdou lidé v obci Bohy na severním Plzeňsku devátého dubna. Ústavní soud definitivně rozhodl, že tam došlo k porušení neutrality veřejné moci v průběhu voleb. Obecní úřad těsně před volbami přihlásil do obce voliče starostovy kandidátky, avšak s přihlášením dalších zájemců o trvalý pobyt naopak otálel. Za soupeřením v obci je zřejmě souboj starosty s majiteli některých chat včetně sporu o přípojku elektrického vedení k chatám.

I když o tom rozhodl dokonce už i Ústavní soud, děje se pořád to samé, stěžují si obyvatelé vesnice Bohy: „Situace se znovu opakuje. Lidi, kteří se chtěli přihlásit, a pan starosta je do podzimu nepřihlásil, nepřihlásil ani teď, když se chtěli přihlásit znovu. Vidím to tak, že náš pan starosta si opět dělá vyloženě to, co chce.“ Místostarosta obce Ladislav Konvalinka (nez.) brání starostu, který s médii nekomunikuje. Tvrdí, že nechce k trvalému pobytu přihlásit jen chataře, kteří podle něj nemají s děním v obci téměř nic společného: „Vše by bylo v pořádku, kdyby bylo všechno zkolaudované. Ale ty chaty zkolaudované nejsou, přeci víte, jak se dříve stavěly.“ Spory kolem voleb vyvolaly podle místních v obci nesnesitelnou atmosféru, znesvářené strany se neumí na ničem domluvit a padají žaloby. Například v případě nedávného incidentu při vzájemné schůzce starosty a protistrany. Odpůrci tvrdí, že je starosta fyzicky napadl, starosta naopak, že byl napaden on. Celou věc teď vyšetřuje policie.

Obyvatelé obce však svému starostovi příliš nefandí: „Starostu mezi lidmi po celou dobu jeho volebního období nevidíte. Je zlý, to byl odjakživa. Teď je to horší, zcela se to vyhrocuje. Nejlépe by bylo, kdyby odstoupil.“ Místostarosta Konvalinka však namítá: „Není problém si o jakékoli věci popovídat. Vidím problém v tom, že ani oni se nechtějí dohodnout.“

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Odhadnout, jak náhradní volby dopadnou, si netroufá nikdo. Všichni však nicméně věří, že se potom atmosféra ve vesnici změní.

Volby
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl