Bublava láká na novou sedačku i lyžaře z Německa

Bublava – Nová kilometrová sjezdovka zdobí lyžařský areál v krušnohorské Bublavě. Majitel za ni dal 29 milionů korun. Hledá ale i jiné možnosti jak do střediska přilákat lyžaře. Ve spolupráci s německým Klingenthalem chce založit lyžařský mikroregion, aby mohli podnikatelé z obou měst snáze dosáhnout na evropské dotace. Zatím začala spolupráce na úkolu číslo jedna – propojeném systému informací a nabídce služeb.

Už první týden provozu na nové sjezdovce ukázal, že víc než polovina lyžařů přijíždí z Německa, většinou z Klingenthalu. To je asi desetitisícové město spojené s Bublavou cestou pro osobní auta. Mezi nimi jsou pouze čtyři kilometry. „Když máme novou lanovku, chceme spolupráci rozšířit tak, aby zde vzniknul mikroregion, a mohli jsme si prodávat svoje služby,“ plánuje spolumajitel Ski Areálu Bublava Jiří Lhota.

Podle starosty Klingenthalu může jeho město nabídnout víc zábavy. V jeho areálu se skokanským můstkem třeba probíhají i závody světového poháru. Turisticky vyhledávané je i muzeum kosmonautiky. Na vyšší úrovni než v Česku jsou na německé straně také běžkařské tratě. Vzhledem k nedostatku sněhu ale například nyní jezdí členové lyžařského oddílu z Klingenthalu na Bublavu.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Majitel bublavského areálu investoval do sjezdovky výhradně ze svých peněz. Nedostal ani korunu dotace. Spolu s klingentalským starostou došli k závěru, že společné projekty se žádostí o dotace třeba z Evropské unie mají větší šanci na úspěch. Dobré vyhlídky jsou podle místního senátora Jana Horníka (TOP 09) zejména v letech 2014 až 2020, kdy by se měla přeshraniční spolupráce ještě prohloubit.