Postižený muž se obrátil na ombudsmana - nemůže si přivydělat

Olomouc - Na ombudsmana se kvůli škrtům v sociální oblasti obrátil Rostislav Kuchař ze Svazu tělesně postižených v Olomouci. Vadí mu, že si lidé s handicapem nemohou přivydělat v době, kdy pobírají příspěvky v nezaměstnanosti. Návrh ČSSD na zrušení úsporných opatření v sociální oblasti už projednával i Ústavní soud. Jednání odročil na neurčito.

V roce 1977 spadl tehdy osmnáctiletý Rostislav Kuchař ze čtrnáct metrů vysokého lešení. Těžce si poranil hlavu a s následky úrazu se potýká dodnes. „Mívám záchvaty, ale už jenom v noci, docela se mi to spravilo, už sebou nebiju každý den,“ dívá se optimisticky na svůj těžký osud. Tělesně postižený muž, který je od roku 1996 v částečném invalidním důchodu, se živil spíše pomocnými pracemi. Pracovat by chtěl i teď. Od ledna je ale v evidenci úřadu práce. „Kdybych měl za úklid třeba tři tisíce a z pracovního úřadu bych měl tři tisíce sedm set, tak i s důchodem bych dal dohromady těch jedenáct tisíc a za to by se dalo žít,“ říká Rostislav Kuchař.

Ještě do konce prosince 2010 platilo, že nezaměstnaní si mohli k podpoře měsíčně přivydělat až čtyři tisíce korun hrubého. To mohou i teď – ovšem jen v tom případě, že se na úřadu práce stihli zaregistrovat v minulém roce. Pokud ne, musí si vybrat – buď podporu, nebo přivýdělek. „Po dobu výkonu nekolidujícího zaměstnání nebudou pobírat podporu v nezaměstnanosti,“ potvrdila vedoucí oddělení správních rozhodnutí ÚP Olomouc Dagmar Štoplová. „V praxi se stávalo, že zaměstnavatelé se dohodli se zaměstnanci na ukončení pracovního poměru a zároveň s nimi uzavírali dohody o provedení stejné práce. Tito zaměstnanci se pak stávali uchazeči o zaměstnání. Tímto jednáním unikaly značné prostředky na daních a sociálním i zdravotním pojištění,“ vysvětluje Táňa Švrčková z ministerstva práce a sociálních věcí.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Rostislav Kuchař se proto obrátil na ombudsmana. Tvrdí totiž, že stát kvůli těm, kteří podvádí, znemožnil legální příjem i lidem, kteří mají problém se získáním dobře placené práce. „Měla by se udělat výjimka pro ty nízkopříjmové profese, jako jsou prodavačky, nebo pro postižené. Aby prostě s výdělkem a pracákem měli těch deset nebo dvanáct tisíc,“ přeje si. Kancelář veřejného ochránce práv se případem bude zabývat a chce postiženému Rostislavu Kuchařovi poradit, jak dále postupovat. Podle ministerstva práce a sociálních věcí stát v rámci úsporného balíčku v sociální oblasti jednoznačně ušetří. Konkrétní částku však není možné přesně vyčíslit.