Dražov má vodovod bez vody

Karlovy Vary - Obyvatelé Dražova na Karlovarsku se po letech dočkali nové vodovodní přípojky. Vodovod ale zůstal suchý. Obec má zastaralou kanalizaci, dokud ji neopraví a nezačne vodu čistit podle předpisů, nepovolí vodohospodáři, aby se domácnosti na nový přivaděč napojily. To si však vyžádá další milionové investice, které obec nemá k dispozici. Obyvatelé jsou tak dále odkázáni na místní staré studny, které však vysychají a doplňují je hasiči.

Na vodovodní přípojky koukají obyvatelé Dražova z oken. Bez souhlasu pracovníků Povodí Ohře z nich ale voda nepoteče. „Ať se sem přistěhují a zkusí tady rok být bez vody,“ zlobí se jeden z místních obyvatel. „Být ve 21. století bez vody je absurdní,“ dodává druhý. 

O vodovod usilovali obyvatelé Dražova dvacet let. Jeho vybudování stálo šest milionů korun. Lidé jsou však dál odkázaní na staré studny, které vysychají a vodu do nich dovážejí hasiči. „Voda nemůže jít do domů dřív, než bude zajištěno řádné odkanalizování odpadních vod,“ upozorňuje mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. „Mysleli jsme si, že se ten stávající stav nijak nezmění. Ta voda lidem poteče, ať už ji dovezou hasiči, nebo zda poteče z roury, je to skoro stejné,“ říká místostarosta Stanovic Jiří Buček. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Úřady se ale obávají, že kvůli novému vodovodu budou lidé vypouštět víc znečištěné vody. Podle odborníků je způsob čištění vody v obci nedostatečný. Celá oblast je navíc v ochranném pásmu Stanovické přehrady. „Úplně nejlepší řešení, které se nabízí, je celkové odkanalizování obce a vybudování centrální čistírny odpadních vod,“ tvrdí Jan Svejkovský. „Splnit podmínky Povodí Ohře v podstatě znamená vynaložit nějakých deset až dvanáct milionů pro necelých sto obyvatel,“ připomíná ředitel firmy Vodárny a kanalizace Karlovy Vary Antonín Jágl. „V dnešní době, kdy se velmi těžce shánějí peníze na cokoliv, to bude velký oříšek,“ netají skepticismus Jiří Buček.  

Radní teď vyjednávají alespoň o výjimce. Zástupci Stanovic předpokládají, že dočasné povolení dostanou do konce února. Platit ale bude jen dva roky. Poté budou muset obyvatelé Dražova splnit podmínky vodohospodářů.